Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Maj Karlsson (V) från Göteborg, ny gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT
Maj Karlsson (V) från Göteborg, ny gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Trodde inte på politiken – nu blir hon ny gruppledare

Att överhuvudtaget gå med ett politiskt parti satt långt inne för Maj Karlsson. Nu får hon en nyckelroll i arbetet med att utnyttja Vänsterpartiets vågmästarroll i riksdagen maximalt.
– Vi kommer att vara väldigt aktiva, säger hon.

Maj Karlsson, 39, växte upp i Haga i en miljö "där man har noll tilltro till parlamentarism". Att syssla med politik var inget som fanns på kartan. När hon närmade sig 30 år läste hon statsvetenskap på Göteborgs universitet utan något helt tydligt mål.

– Jag vet inte riktigt vad jag tänkte att det skulle leda till. Men jag har alltid velat jobba med sociala frågor ur ett samhällsperspektiv. Det är det jag brinner för. Politiken var i alla fall inte en tanke jag hade, säger hon.

LÄS MER: Kvinnor i täten när Sjöstedt ska ersättas

Gick med när SD kom in

Men så kom Sverigedemokraterna in i riksdagen. Maj Karlsson säger att hon kände att det inte längre gick att stå vid sidan av, så hon gick med i Vänsterpartiet.

– Det var ett stort beslut för mig, men det är det absolut bästa jag gjort. Jag hade en tanke om att man inte kunde påverka den vägen, men man kan faktiskt göra det. Det ger mig hopp.

Tio år senare har hon suttit i riksdagen i fem år – och nu tar hon ännu ett steg in i ramljuset, i och med utnämningen till ny gruppledare för Vänsterpartiet. Hon blir därmed en av de göteborgare som har tyngst position i riksdagen – Lars Hjälmered (M) och Anna Johansson (S) är utskottsordföranden, men i övrigt är det tunt med personer från landets andra stad på ledande positioner.

Före jul tvingade Vänsterpartiet tillsammans med de andra oppositionspartierna regeringen att backa kring omstöpningen av Arbetsförmedlingen. Nu agerar man på liknande sätt för att skjuta till mer pengar till välfärden.

LÄS MER: Andra i Vänsterpartiet delar inte Sjöstedts lugn

Spännande position

Maj Karlsson konstaterar att det parlamentariska läget ger Vänsterpartiet ganska stora möjligheter.

– Det är klart att det är intressant att vi har fått en vågmästarroll som vi kan använda till att driva fram mer pengar till skola, sjukvård och socialtjänst. Så det är ett extra spännande läge att få den här rollen, och att få vara med och utforma det.

Är det så att ni börjar hitta er roll för den här mandatperioden nu?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det är snarare så att vi arbetat strategiskt fram till den här punkten. Vi har varit tydliga från början med hur vår oppositionsroll kommer att se ut och vi har gjort precis det vi sagt. Vi är inte uppbundna av något januariavtal, utan vi driver vår politik.

Vad händer framåt?

– Det finns mycket spännande som väntar, men det vill jag inte säga för mycket om. Men vi kommer att jobba på för att driva fram mer pengar till välfärden.

Kräver SD-stöd

Men för att få genomslag måste SD rösta på era förslag. Är det en komplikation?

– Alltså, vi lägger fram vår politik. Hur andra röstar kan inte vi ta ansvar för. Vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna – vi är deras motpol, det vet alla. Men vi kommer att lägga fram vår politik. Det är väl en komplikation att Sverigedemokraterna är där, men vi kan inte styra hur andra röstar.

Men vågmästarrollen kräver deras röster, hur ser du på det?

– Vår uppgift är att driva fram vår politik och det är det vi gör. Vi samtalar inte med Sverigedemokraterna och kommer inte heller att göra det. Hur andra röstar är utanför vår kontroll.

Tidigare i januari berättade Jonas Sjöstedt att han kommer att kliva av posten som partiledare för Vänsterpartiet vid kongressen i vår. För Maj Karlsson kan det få stor betydelse vem efterträdaren blir – och minst kommer frågan om personen sitter i riksdagen eller ej påverka hennes roll.

– Jag tycker att det är viktigt att det blir en kvinna, i övrigt är det inget jag vill uttala mig om, säger hon.

LÄS MER: Daniel Bernmar vill se en kvinna som Vänsterpartiets ledare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.