Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Håkan Persson.

Tredje SDN-ordföranden slutar

Biskopsgården är i kris. Samtidigt slutar stadsdelsnämndens ordförande. Därmed har tre av tio ordföranden slutat sedan de nya stadsdelsnämnderna bildades.

Håkan Persson, ordförande i stadsdelsnämnden Västra Hisingen, har varit på flera möten efter skottlossningarna i Biskopsgården och är, som så många andra, orolig för utvecklingen.

- Men min uppfattning är att skottlossningarna inte sker på grund av att vi inte har gjort massa saker, utan att det är en uppgörelse mellan olika kriminella gäng. Jag tycker att vi jobbat aktivt med de sociala frågorna i Biskopsgården och vi var på rätt väg, säger han.

Men nu får någon annan ta över i stadsdelsnämnden. Håkan Persson slutar den här månaden och det har inget med skottlossningarna att göra i Biskopsgården, försäkrar han. Det var ett beslut som han fattade redan i början av sommaren. Vid sidan av ordförandeskapet jobbar han som rektor inom skolan.

Han avgår samtidigt från flera andra förtroendeuppdrag.

- Jag har fått ett nytt rektorsjobb i en annan kommun och jag ska flytta. Jag har varit med länge i politiken i Göteborg och nu vill jag prova på att bara vara tjänsteman, säger han.

Med Håkan Persson har tre ordföranden lagt av i förtid sedan den stora stadsdelssammanslagningen för tre år sedan, då 21 stadsdelar blev tio.

• I september 2012 meddelade Angereds ordförande Håkan Linnarsson (S) att han slutar. Hans beslut motiverades med att han fått ett nytt arbete som samverkanslärare på Viskadalens folkhögskola och Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg. Samtidigt nämnde han den höga arbetsbelastningen som orsak.

• I oktober 2012 slutade Majorna-Linnés ordförande Nicklas Sjöström och hänvisade även han till personliga skäl: han hade fått större ansvarsområde på sitt jobb och hade gift sig under sommaren och bildat ny familj.

Avhopp bland förtroendevalda politiker är en återkommande fråga. Ofta är det yngre personer och kvinnor som har svårt att få de politiska uppdragen att gå ihop med privatlivet, men här är det tre medelålders män med lång politisk erfarenhet som väljer att sluta mitt i mandatperioden.

Anna Johansson är ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg, det parti som alla tre avhoppade tillhör, och hon var tidigare ansvarigt kommunalråd för stadsdelsnämndsfrågorna.

- Det finns lite olika skäl till varför de valt att sluta, men det händer saker i livet, man får nytt jobb och flyttar och så vidare. Det är en förklaring. Sedan är det ett slitsamt och utsatt uppdrag, det tar väldigt mycket tid och engagemang, säger Anna Johansson.

Kan det krävas mer i dag när områdena är större?

- Ja det kan man nog säga, man har fler enheter att ha ansvar över. Sedan har det varit extra jobbigt under själva sammanslagningstiden när olika kulturer skulle smälta samman, svarar Anna Johansson.

Håkan Persson har varit ordförande i snart tre år i Västra Hisingen. Innan dess var han ordförande för SDN Biskopsgården. På en natt fick han politiskt ansvar för en stadsdel med 50 000 invånare - motsvarande en medelstor svensk kommun.

Dessutom skulle två mycket olika stadsdelar, Biskopsgården och Torslanda, gå samman. Farhågorna var många.

- Alla var oroliga för hur det skulle gå att få ihop två stadsdelar med så olika socioekonomisk struktur. Målet från nämndens sida är att alla ska kunna leva ett gott liv. Men utmaningarna för Biskopsgården är många. Det handlar om trångboddhet, arbetslöshet och hur vi kan jobba vidare med integrationsfrågan, säger Håkan Persson.

Vem som tar över som SDN-ordförande beslutas i dag på socialdemokraternas höstkongress.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.