Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Från den 1 maj till den 30 september stängs parkeringarna i kvarteren.

Tredje Långgatan blir gågata

Under sommaren blir det gågata "på försök" med blommor och uteliv på Tredje Långgatan.

Från den 1 maj till den 30 september stängs parkeringarna i kvarteret från Linnégatan till Nordhemsgatan på Tredje Långgatan.

- Ja, det ska bli gågata på försök hela vägen ner till Saluhallen Briggen. Beslutet har legat och bubblat ett tag efter att det funnits många önskemål från restauranger och näringsidkare om att öppna för gågata. Och det finns boende som gillar att våga släppa ut barnen att leka på gatan, säger Mikael Reidal, projektkommunikatör på trafikkontoret.

Det är också en del i planen att öka den naturliga genomströmningen av gångtrafikanter och cyklister från Haga och få mer liv och besökare till gatan.

Men att göra delar av Tredje Långgatan till gågata är inte ett helt konfliktfritt beslut.

- Nej, det finns boende på gatan som inte är så glada. Man blir av med parkeringsplatser och en del är rädda för att det ska bli för mycket festande och oväsen på gatan.

- Det är därför vi öppnar gågata på försök, och senare i höst kommer vi att göra en ordentlig utvärdering av försöket, säger Mikael Reidal.

Ingen biltrafik, utom transporter till fastigheterna kommer att vara tillåtna. Och cyklister får inte cykla snabbare än i gångtrafikanters promenadtakt.

Under testperioden kommer det att placeras ut sittmöbler, cykelställ och göras tillfälliga planteringar och ges möjlighet till fler uteserveringar.

- Ett antal parkeringsplatser kommer att försvinna, men det finns möjlighet att kunna ställa bilen i parkeringshuset vid Första Långgatan/ Nordhemsgatan, säger han.

I parkeringshuset gäller inte boendeparkering, vilket innebär att det blir dyrare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.