Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

"Tredje Lång har blivit trevligare"

Butiksägaren Anna Saltzman tycker att uteserveringar istället för parkerade bilar har lyft Tredje Långgatan. Nyinflyttade Jeanne Leveque blir glad när hon hör att försöket kan permanentas.

Unga fransyskan Jeanne Leveque som nyligen flyttat till Göteborg och Haga, på andra sidan Linnégatan, skiner upp vid tanken på att denna del av just nu regntunga, novembergråa Tredje Långgatan de två senaste sommarhalvåren har förvandlats till ett levande krog- och barstråk. Inte bara på de trånga trottoarerna utan ute på själva gatan, på p-platserna.

– Det är härligt om staden inte bara är en massa bilar på gatorna och därför tycker jag att Haga är trevligt. Och ja, jag tycker att det ska bli spännande att få se den här gatan till våren och sommaren, då kommer vi absolut att gå hit, säger Jeanne Leveque.

Även Anna Saltzman som driver en liten klädbutik, Butik Kubik, i en källarlokal mitt emot restaurangerna och barerna i Auktionsverket på Tredje Långgatan är positiv.

– Omvandlingen lockar hit mer folk till gatan och det är förstås bra för min butik men det är också trevligare för mig som jobbar här nere i källaren att titta upp på människor i stället för bilar. Men hela gatan har blivit trevligare på det här sättet, säger Anna Seltzman.

LÄS OCKSÅ: Göteborg får fler gågator på somrarna


"Innan massbilismen hade staden bredare trottoarer"

På organisationen Innerstaden Göteborg, med nära 700 medlemmar, startad av kommunen, Fastighetsägarna i Göteborg och Göteborgs köpmannaförbund, säger Bengt Helgius:

– Vi förordar det här konceptet, att bredda trottoarerna för de är för smala i dag. Innan massbilismen bredde ut sig hade gatorna i stan bredare trottoarer.

Han är innerstadsvärd med arbetsuppgift att varje dag röra sig några timmar på gatorna innanför Vallgraven.

– Förra hösten gjorde vi en enkät bland butiks- och restaurangägarna och en massa andra verksamheter runt "puckeln" på Kungsgatan och ner till Esperantoplatsen. Många var positiva till att pröva att göra som på Tredje Långgatan också på Kungsgatan. Men vi hann inte få kontakt med tillräckligt många, kände vi, och vi måste dessutom gå vidare till fastighetsägarna, säger Bengt Helgius på Innerstaden.

Vissa handlare kan få det svårt

På denna den västligaste delen av Kungsgatan, vid "puckeln" mellan Kungshöjd och Otterhällan, finns dock en del butiker med tyngre varor som kräver att kunderna kan köra ända fram med bil.

– Där finns bland annat två matthandlare som får det svårt om för många p-platser försvinner, säger han.
Men, tillägger Bengt Helgius:

– Utvecklingen av våra gator handlar ju inte bara om att krögarna och butikerna  ska vara nöjda. Också boende, barn, äldre, alla ska trivas i stan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.