Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Tre män skjutna i Göteborg

Tre män har blivit skjutna i Göteborg och är förda med ambulans till sjukhus. Polisen bekräftar att det är polispatrullen som skjutit en av de tre personerna. – Det är i samband med att polis kommer till platsen som en bil körs mot en polisman, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst.

En stor polisinsats pågick under lördagskvällen i Bergsjön efter ett larm som kom in 21.33. Enligt polisen har tre personer blivit skjutna. Först hittade polisen två skjutna personer. Sedan följde en jakt på en tredje man som polispatrullen öppnade verkanseld mot. Händelsförloppet har åtminstone delvis utspelat sig på Komettorget, men polisen vill inte gå på in i fall samtliga tre skjutningar inträffat på torget.

– Vi har totalt tre skjutna. Två är allvarligt skadade och förda till sjukhus. I anslutning till det som händer på platsen skjuter polisen den tredje mannen. Han är förd till sjukhus utan livshotande skador, sa Sanna Lagerqvist, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, under lördagskvällen. 

De tre männen är identifierade, men polisen vill inte kommentera om de är kända av polis sedan tidigare. 

– Det är inget jag uttalar mig om i nuläget, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen i region Väst. 

Allvarliga skador

– De två som är allvarligt skadade är mellan 25- och 30-årsåldern och den som är lindrigt skadad är i 25-årsåldern, sa Lena Mattsson vid Sahlgrenskas pressjour under lördagskvällen.  

Under söndagsmorgonen meddelade Sahlgrenska universitetskjuhus att tillståndet är stabilt för de skottskadade. 

– Tillståndet betecknas som allvarligt men stabilt för en, stabilt för en och fortsatt lindrigt för en tredje, säger Lisa Räng, vid Sahlgrenskas pressjour. 

Polisen har inlett en förundersökning gällande försök till mord. Under söndagsmorgonen bekräftade polisen att den person som skjutits av polis misstänks för mord- alternativt dråpförsök på en polisman. 

– Två personer är allvarligt skadade, det är en som är lindrigt skadad och det är den som är skjuten av polisen, det är även den personen som är gripen och misstänkt för mordförsök på polisen. Ingen är gripen eller misstänkt för den andra skottlossningen, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

Flera såg händelsen

Flera personer blev vittnen till hur polisen sköt mannen. Ett vittne som befann sig på platsen berättar hur han såg polisen jaga mannen – som försökte fly med bil – innan polisen sköt personen.

– De sköt honom i benet eller foten, säger vittnet.

Kyrka spärrades av

Ett stort område spärrades av unde lördagskvällen, bland annat hade en kyrka i närheten spärrats av. Man höll då på med en omfattande spaningsinsats och flera olika utredningsåtgärder. Under natten har polisen sedan genomfört två tekniska undersökningar på de båda brottsplatserna och dörrknackning har genomförts i området. 

Polisen är under söndagsmorgonen fortfarande på plats i Bergsjön för trygghetsskapande åtgärder, och utredningen lämnades över till enheten för grova brott. 

– Vi har gjort en teknisk undersökning under natten på två olika platser, vid Komettorget och en plats i närheten där polismannen avlossat skott. Vi har knackat dörr i området och kommer fortsätta med det. Vi är på plats med trygghetsskapande åtgärder, säger Tommy Nyman. 

Vet du mer? Är du på plats?

Ring 031-62 41 15 eller mejla [email protected] 

Det går också bra att MMS:a till nummer 720 10.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.