Tre frihetsberövade efter sprängning i Landvetter

Ytterligare två män har frihetsberövats efter sprängningen i Landvetter i början av november. Sedan tidigare sitter en man häktad i samma ärende.
– De två senast anhållna greps nere i Lund. Båda är bosatta i Skåne och bekanta med den man som tidigare sitter frihetsberövad, säger kammaråklagare Stina Lundqvist

ANNONS
|

Det var tidigt på fredagsmorgonen den 1 november som människor i centrala Landvetter hörde en mycket bastant smäll. Fönsterrutorna på bostäderna skallrade, ett par gick även sönder.

De som närmade sig brottsplatsen möttes av en totaldemolerad bil som knappt var möjlig att känna igen, en SUV som lyft på grund av detonationen och hamnat på taket samt ytterligare fordon med olika typer av skador.

Explosionen har av åklagaren Stina Lundqvist beskrivits som den kraftigaste hon utrett, och hon har tidigare berättat att den var betydligt kraftigare än den bilbomb som dödade fyra personer i Torslanda 2015.

Ingen person kom dock till skada i sprängningen, men bilägaren befann sig enligt uppgift till GP i det aktuella området när laddningen detonerade.

ANNONS

Under onsdagseftermiddagen meddelade polisen att totalt tre personer nu har frihetsberövats i den pågående utredningen. Veckan efter sprängningen häktades en 32-årig man hemmahörande i Angered misstänkt för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse och nu har alltså ytterligare två personer frihetsberövats.

– De två senast anhållna greps nere i Lund. Båda är bosatta i Skåne och bekanta med den man som tidigare sitter frihetsberövad, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till GP.

Vad är det som fört er fram till de här männen?

– Det är uppgifter i utredningen. Mycket mer kan jag inte säga i nuläget, svarar åklagaren.

Männen från Sydsverige är födda 1995 och 1982. Den äldre av dem misstänkt för anstiftan till brotten.

Den yngre anklagas, tillsammans med den redan häktade, för att vara utförare.

– Rubriceringen är fortfarande mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse, summerar Stina Lundqvist.

Ytterligare häktningsförhandlingar väntas under fredagen.

Kopplingar till södra Sverige

Enligt polisen har fallet flera kopplingar till södra Sverige där polisen med anledning av flera uppmärksammade mord under hösten inlett en nationell särskild händelse som går under namnet "Operation Rimfrost".

Utredningen efter sprängningen i Landvetter har med anledning av kopplingarna bedrivits i samarbete mellan polisen i region Väst och Syd.

Samarbetet uppges bland annat har lett fram till flera husrannsakningar som nu ligger till grund för att ytterligare två män sitter anhållna i utredningen.

ANNONS

– Kriminaliteten har inga geografiska gränser och vi har ett bra samarbete med våra kollegor i region Syd. Förundersökningen fortsätter och det kan bli fler husrannsakningar och gripande framöver, säger Urban Svahn, spaningschef grova brott, utredningssektionen region Väst.

Stefan Hector är nationell kommenderingschef för "Operation Rimfrost" och menar att sprängningen i Landvetter är ett exempel på hur arbete på en plats i Sverige kan få effekt i andra delar av landet.

– Ingripandet har bidragit till säkerheten i Syd och brottsbekämpning i Sverige. Jag uppskattar starkt det arbete som gjorts av region Väst och Syd i detta fall. Det bidrar till att påverka trenden av sprängningar, säger Stefan Hector.

Anhörig till bilägaren har setts som trolig måltavla

Vad GP erfar var polisens huvudspår efter sprängningen att attentatet har kopplingar till den undre världen, dock inte med den drabbade bilägaren som part, utan att det snarare rört sig om en av hans släktingar. Åklagaren Stina Lundqvist betonade samtidigt dagarna efter sprängningen att en trolig motivbild då inte var helt klarlagd.

Den anhörige, som har antagits vara attackens måltavla, är känd av polisen.

Han har tidigare dömts för bland annat grovt vapenbrott, rån och övergrepp i rättssak.

Enligt GP:s källor har han anknytning till personer som just nu sitter häktade för att ha hanterat sprängmedel och stora mängder narkotika.

ANNONS

Dessa greps efter en massiv insats runt ett garage i Landala, och senare i Högsbo, i mitten av september.

ANNONS