Tre bussar beskjutna i Göteborg

ANNONS
|

- Det smällde till, högt som tusan, och sen såg vi ett halvcentimeters hål, berättar vid midnatt en kvinna som åkte med flygbussen från Landvetter in till stan.

Bussen ska ha varit mer eller mindre fullsatt på väg från Landvetter flygplats till centrala Göteborg.

- Vi var på väg in mot stan när det smällde till och sen såg vi hålet, berättar hon.

Kvinnan befann sig mitt i bussen när hon hörde smällen.

- Först trodde vi att det var en väska eller nåt som hade ramlat ner men sen såg vi hålet i rutan. Och precis vid den rutan stod det en barnvagn, berättar hon.

ANNONS

Snart visade det sig att även en ruta längst bak på samma sida av bussen hade skjutits sönder.

- Och där satt ett ungt par innanför den rutan. Det var på vänster sida så den som sköt kan ha varit i skogen eller i nån bil som vi mötte, det var så mörkt så det var svårt att riktigt se var vi var, det var i alla fall inga hus där, berättar kvinnan.

- Bussen hade dubbla rutor och det var tack och lov bara de yttre som gick sönder. Men medan vi fortsatte in mot stan skakade rutorna sönder mer och mer. Chauffören märkte inget, så jag berättade för honom när vi kommit in till stan, berättar kvinnan för GP.

Polisen har under natten ännu inte hunnit undersöka flygbussen och har därför inte hittat några spår, uppger Eva Ekblad, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

Inte heller i fallen med de båda andra beskjutningarna har polisen något konkret att gå efter.

Det gäller en turistbuss som kl 16.45 blev beskjuten på E6, även den vid Gårda. En knapp timme senare, 17.27, kom larm om en tredje beskjutning. Då var det en buss på linje 610 mellan Göteborg och Rävlanda i Härryda kommun som besköts på riksväg 40 vid Delsjömotet, på toppen av Kallebäcksbacken.

ANNONS

- Vi har haft en hundpatrull där som sökt på platser där en skytt eventuellt kan ha befunnit sig men utan att hitta något, säger Eva Ekblad.

Flygbussen genomgick en första besiktning när den kommit till slutstation vid Nils Ericssons-platsen framåt midnatt.

Turistbussen undersöktes av polis vid Odinsgatan strax efter beskjutningen och linjebussen kontrollerades vid sin slutstation i Rävlanda.

- Vi vet egentligen inte så mycket ännu. Vi får se vad de tekniska undersökningarna ger, sade Victor Prästbacka, biträdande vakthavande befäl hos polisen i Västra Götaland, kort tid efter skjutningarna.

Om det är en skytt eller flera har polisen ingen uppfattning om.

Inledningsvis antydde uppgifterna om de två första beskjutningarna att de skett på ungefär samma ställe. Snart visade det sig dock att skotten avlossats på två olika ställen och ganska långt från varandra.

- Vi kan inte helt utesluta att det kanske handlar om en rörlig gärningsman, sade polisens talesman Stefan Gustafsson på måndagskvällen.

I vilket fall handlade det då om olika och okända platser, vilket gör det svårt för polisen att leta efter spår efter en skytt.

- Det blir också svårare att fastställa om det handlar om ett busstreck eller en medveten beskjutning. Men oavsett vilket är det allvarligt om vapen används på det här sättet, säger Stefan Gustafsson.

ANNONS
ANNONS