Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tre av valparna hemma igen

Tre av de sex hundvalpar som stals i Olofstorp har nu kommit tillrätta, och polisen har gott hopp om att hitta de resterande.

Nikita, Basse och Bumbi snurrar runt på golvet på Partille Djurklinik, där de just vaccinerats och chipsmärkts. De åtta veckor gamla valparna av rasen staffordshire bullterrier är tillbaka hos sina ägare, men ska redan samma dag få nya sådana.

– Ja, alla var tingade redan före inbrottet, säger Jessica Fingal och smeker de små liven.

Det var för en dryg vecka sedan som Jessica och hennes man Alexander drabbades av inbrott i huset i Olofstorp. Bland det som stals fanns de sex valparna.

Valpstölden ledde snabbt till ett oanat engagemang på sociala medier som Facebook och Twitter, och polisen fick en mängd tips.

– Det är ovanligt att vi får in så många tips i ett enskilt ärende. Det skulle väl vara om ett spädbarn blev kidnappat! Det här berör så många – hundar är ju något av det käraste vi har, säger Anders Klingberg, utredningschef hos polisen.

Enligt honom har polisen nått framgång i ärendet tack vare just tipsen.

I slutet av förra veckan kom en valp tillrätta, och under helgen säkrades ytterligare två. Tre personer har suttit anhållna, men har nu försatts på fri fot. Brottsmisstanken är häleri.

Tre valpar saknas fortfarande: Blixten, Puma och Ninja. Anders Klingberg hoppas att köparna nu förstår att hundarna var stulna och hör av sig till polisen.

– Jag vädjar till allmänheten att fortsätta att hålla ögonen öppna. Och inte bara i Göteborg. Man kan tänka sig att de körts längre bort också.

Anders Klingberg vill också att veterinärerna är extra uppmärksamma.

– Ja, för de stulna valparna ska ju vaccineras och chipmärkas och avmaskas. Så jag hoppas att veterinärerna har den här stölden i minnet, säger han.

Inte bara allmänheten, men också polisen har engagerat sig hårt i fallet.

– Vi jobbade över flera timmar i fredags för att lyckas med detta. Vårt främsta mål har hela tiden varit att hitta valparna, säger polisinspektör Peter Nydahl.

Det finns vissa uppgifter om var de resterande tre kan finnas, så hoppet är stort om att hitta även dessa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.