Tre åtalas för beställningsmord

ANNONS
|

Den 11 februari 2004 lockades den 48-årige yrkesförbrytaren ut ur sin lånade lägenhet och sköts i bakhuvudet. Det skedde i närheten av en lekplats på Godvädersgatan. Han avled omedelbart.

Två av de misstänkta häktades två veckor senare. Den tredje flydde till Holland, där han greps och utlämnades.

På onsdag börjar domstolsförhandlingen i tingsrätten, under maximalt säkerhetspådrag.

Trion som påstås ha planlagt och utfört dådet - eller medverkat därtill - tillhör en etnisk grupp med rötterna i Mellanöstern. Den har historiskt sett starka band till OG.

De tre som nu står anklagade att ha dödat 48-åringen är tidigare dömda för omfattande brottslighet:

ANNONS

* En 36-åring, bosatt i Örgryte, åtalas för mord.

* En 21-åring, bosatt i Västra Frölunda, åtalas för mord.

* En 40-åring, bosatt i Högsbo, åtalas för medhjälp till mord.

Den mördade 48-åringen betraktades som fredlös, efter att tidigare haft vänner i såväl Original Gangsters som den så kallade Naserligan.

I april 2003 fick han flera pistolkulor i kroppen vid ett attentat mot honom på en restaurang på Vasagatan.

Redan då visste den grovt kriminelle mannen att hans liv var i fara. Till och med på Sahlgrenska hade kamrater uppgiften att dygnet runt-bevaka honom. Tio månader senare lyckades han inte hålla sig undan längre.

- Min uppfattning är att det var ganska många som ville bli av med honom. Och att något anlitats för att utföra jobbet, säger kammaråklagare Carl Bergström, som ansvarat för förundersökningen.

Utredarna har funderat länge på vem som egentligen hade störst intresse av att 48-åringen, som delvis försörjde sig på professionellt spel, röjdes ur vägen.

Rättegången i nästa vecka ger kanske svar på frågan vem som åtagit sig uppgiften, men avslöjar knappast vem som beställt mordet.

Bevisningen i målet grundas på mobiltelefontrafik och annan teknisk bevisning samt berättelser från 21-åringen. Han namnger inte mördaren, men låter ändå framskymta hur händelseförloppet sett ut.

ANNONS

Alla tre huvudpersonerna nekar till åklagarens beskyllningar.

ANNONS