Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tre år för assistansfusk

Tre personer dömdes på fredagen för bland annat grovt bidragsbrott. Huvudmannen får sin dom när den rättpsykiatriska undersökningen är klar.

Det rör sig om en 62-årig man som under sina semesterresor till bland annat Västindien rört sig helt obehindrat, men hemma i Göteborg hade flera personliga assistenter för att klara sig.

Åklagaren anser att mannen roffat åt sig 3,3 miljoner i assistansersättningar genom att felaktigt påstå att han behövde hjälp med i princip allt i vardagen.

Men så småningom väcktes misstankarna om fusk. Och misstankarna stärktes snart: En spanare från ekobrottsmyndigheten hade svårt att hinna med mannen när han halvsprang uppför trapporna mot Viktor Rydbergsgatan.

I går dömdes tre personer i ärendet - mannens hustru och två kvinnor som varit hans assistenter. Det blev fängelse i tre respektive två år, samt villkorlig dom med samhällstjänst.

Huvudmannen själv genomgår nu en rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet avgör om han ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.