Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Tre äldre kvinnor utsatta för åldringsbrott – misstänkt gripen

Två kvinnor kvinnor födda på 20-talet utsattes för åldringsbrott i samma bostadsområde på måndagseftermiddagen. Senare på kvällen utsattes ytterligare en kvinna. Brotten ska ha skett i Björkekärr. Under måndagskvällen grep polisen en misstänkt man i 20-årsåldern.

Under måndagseftermiddagen utsattes två äldre kvinnor för åldringsbrott i samma område.

En man ska ha ringt en av kvinnorna vid 14-tiden och sagt att han var från HSB och ville komma in till henne för att kontrollera hennes brandlarm. Troligen ska han inte ha lyckats komma in hos kvinnan, som tog kontakt med en anhörig som kontaktade polisen.

En timme senare var det dags igen, mannen försöker ta sig en hos ytterligare en kvinna i samma ålder. Även där ville han kontrollera brandvarnaren. Enligt polisen är det oklart om han fick med sig något.

– Det är uppenbart fejk från mannens sida, HSB hade inte skickat honom. Det är tyvärr ett vanligt sätt att försöka ta sig in hos äldre, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Han fortsätter:

– I det en fallet ska personen inte lyckats ta sig in, men i andra fallet lyckades han. Kvinnorna är skärrade och chockade. Det är en jättedramatisk upplevelse för dem.

Senare under måndagskvällen råkade ännu en kvinna född på 1920-talet ut för samma sak. Den här gången sa mannen att han kom från Riksbyggen.

– Det är precis samma agerande, samma tillvägagångssätt. Det är en eller två personer som är aktiva i det området. Det är samma tanke bakom alltihop, komma in i lägenheten och ta någonting som kontanter eller guld, säger han.

Släpp inte in någon

Stefan Gustafsson menar att det kan ibland ta upptill en vecka innan polisen får kännedom om brott som de här. Därför kan de inte utesluta att fler kan vara drabbade. Polisen vill nu varna andra för detta.

– Tyvärr måste man vara misstänksam mot allt och alla – och inte tro gott om alla. Släpp inte in någon utan att kontrollera att det stämmer att de kommer från företaget de säger att de kommer ifrån. Men ring inte numret de säger att man ska ringa, för då svarar oftast en kumpan. Leta upp numret via hemsidan istället.

Han säger att det var bra att kvinnorna hörde av sig direkt till sina anhöriga om vad som hänt, vilket ger polisen större möjlighet att göra något.

Misstänkt gripen

Strax innan klockan 20.15 fick polisen in ett samtal om en man som uppehöll sig vid Stabbetorget i Björkekärr. Mannen stämmer överens med beskrivningarna av personen som ska ha försökt ta sig in till ett flertal boende i området.

Polisen åker till platsen och kan gripa den misstänkta. Enligt uppgifterna är den gripne en man född 1998 och känd för samma typ av brottslighet sedan tidigare. Ett vittne kunde dessutom peka ut mannen från minst en av kvällens brottsadresser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.