Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angelica Löwdin berättar om att komma ut som transperson.  Bild: Anna Tärnhuvud
Angelica Löwdin berättar om att komma ut som transperson. Bild: Anna Tärnhuvud

Transpersoners villkor i fokus på äldreboendet

"Vi är som folk är mest." Det är budskapet från scenen på Dicksons hus under äldreboendets hbtq-dag. I år med transpersoner i fokus.

Regnbågsflaggan finns både på servetter, dukar och vimplar när träffpunkten för äldre på Dicksons hus ordnar hbtq-dag med fokus på transpersoner.

Längst fram i rummet går föreläsaren och transpersonen Angelica Löwdin igenom bokstäverna hbtq, skillnader mellan sexualitet och könsidentitet och berättar samtidigt sin historia.

– Medan min hustru levde var det här en hemlighet mellan oss två, säger hon.

Hon berättar vidare om hur det var att komma ut för vänner och grannar.

– I början var det som att hoppa från tio meter. Men det ovana blir snabbt vant och man märker också att folk inte bryr sig, de är så upptagna av sig själva, säger hon.

Får frågor om trans

Hon företräder Transföreningen FPES i Göteborg, sitter med i Göteborgs stads hbtq-råd och har gjort många föreläsningar genom åren. Yngre vet generellt mer om hbtq-frågor, men bland äldre finns en stor öppenhet, säger hon.

– Äldre har varit med om så mycket och kan därför föreställa sig att allt möjligt finns.

Dicksons hus är ett hbtq-certifierat äldreboende, vilket innebär att personalen fått särskild utbildning i hbtq-frågor.

För flera bland de cirka fyrtio i publiken är Angelica Löwdin redan ett känt ansikte från träffpunktens aktiviteter. Och hon får många frågor om trans – vad forskningen säger om ärftlighet, om man blir bemött olika när man går från man till kvinna och kvinna till man, hur många som identifierar sig som transpersoner.

Inger Gewerth har sett Angelica prata en gång tidigare och blev fångad av hennes utstrålning, berättar hon.. Bild: Anna Tärnhuvud
Inger Gewerth har sett Angelica prata en gång tidigare och blev fångad av hennes utstrålning, berättar hon.. Bild: Anna Tärnhuvud

"Det viktiga är inte det jag säger"

Det budskapet hon själv vill förmedla är egentligen enkelt. Låt folk vara som de vill.

– Ofta är det så när jag är ute och pratar att det viktiga är inte det jag säger, utan det är att de har varit en timme i samma rum som en som mig och upptäckt att jag är en helt vanlig person.

Hugo Olesen brukar besöka träffpunkten varje dag och tycker föreläsningen var givande.

– Jag har fått lite mer kött på benen, just kring vilka problem det måste vara för de som vill komma ut. Tyvärr har vi väldigt svårt att acceptera när någon är annorlunda, säger han.

Inger Gewerth har kommit till träffpunkten för att lyssna på Angelica som hon sett föreläsa en gång tidigare. Då blev hon fångad så fort hon började tala, berättar hon.

– Hon har gått hela vägen, och ändå är hon så ödmjuk.

Vanligtvis hålls hbtq-dagen under West pride, men i år blev det redan i maj.. Bild: Anna Tärnhuvud
Vanligtvis hålls hbtq-dagen under West pride, men i år blev det redan i maj.. Bild: Anna Tärnhuvud

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.