Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tragedi på buddistiskt möte

En kvinna har avlidit av koloxidförgiftning i en lokal i Härryda, i samband med en buddistisk högtid. Ytterligare fyra kvinnor i 40-årsåldern vårdas i tryckkammare. Orsaken är troligen rök från en värmekälla.
Under lördagen samlades buddister från hela Västsverige för den religiösa ceremonin Ok Pansa i Skårtorp i Härryda, där den buddistiska föreningen Wat Budda Udayana hyr en äldre villa. Här bor också munken, som står i centrum för firandet. Redan på fredagen samlades medlemmar för de digra förberedelserna. Många sov över i villan, men de fem kvinnorna sov i ett avgränsat rum i en garagebyggnad.
När larmet kom strax före klockan tio på lördagsmorgonen var samtliga kvinnor djupt medvetslösa. Totalt ryckte sju ambulanser ut till platsen. Räddningstjänstens hjärt-/lungräddning räckte inte för att rädda livet på en av kvinnorna.
Övriga fyra fördes till Östra sjukhuset för vård i tryckkammare. Den svårast skadade kvinnan kördes med respirator i helikopter vidare till tryckkammaren i Uddevalla. Efter en första 90-minutersbehandling i tryckkammaren befarar överläkare Tom Brokopp på Intensiven på Uddevalla sjukhus, att kvinnan kommer att få bestående hjärnskador.
- Risken finns att hon inte vaknar ur medvetslösheten eller att hon i alla fall kommer att få skador, som inlärningssvårigheter. I natt ska hon få ytterligare en behandling i tryckkammaren, berättar han.
En av de kvinnor som behandlas på Östra sjukhuset har nu vaknat. De andra två har förbättrats och ska få ytterligare två behandlingar.
- Alla tre har legat i tryckkammaren tillsammans, under övervakning av två sjuksköterskor, berättar tryckkammarläkaren Olaf Gräbel på Östra sjukhuset.
Polisens tekniker undersökte under lördagseftermiddagen det rum där kvinnorna sovit för att klargöra vad som kan ha förorsakat koloxidförgiftningen. I utrymmet som var cirka trettio kvadratmeter, fanns ett värmeelement, en utegrill och en gasoldriven värmekälla.
- Syret har tagit slut i rummet, men vi vet ännu inte vilken av värmekällorna som orsakat det, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.