Trafikdirektören om inspelningen: "Vill inte föregripa utredningen"

GP har tagit del av en ljudinspelning från mötet som lett till att Henrik Munck (D) nu utreds av Justitiekanslern. Enligt Munck visar upptagningen hans oskuld, men trafikkontoret, som anmält händelsen, vill inte ta ställning till materialet.
– Det är bra att låta förundersökningen ha sin gång och inte föregripa den på något sätt, säger Trafikdirektör Stefan Eglinger.

ANNONS
|

Det var för drygt två veckor sedan som trafikkontoret gjorde en anmälan till Justitiekanslern (JK). Detta med anledning av att Henrik Munck, 1:e vice ordförande i trafiknämnden, under ett av nämndens presidiemöten uppfattats som att han försökt efterforska källor, något som kan utgöra ett grundlagsbrott.

I slutet av förra veckan beslutade JK att börja utreda ärendet tillsammans med polis.

Munck: "Han ville inte ens diskutera"

GP har tagit del av en ljudupptagning från mötet. Enligt tryck- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, som granskat vad som sas på mötet, är det oklart om brott begåtts. Han menar att Henrik Munck inte pressar tillräckligt för att reda på vem källan är.

ANNONS

LÄS MER:Inspelning avslöjar vad som sas på nämndmötet

Henrik Munck själv menar att inspelningen tydligt visar att han inte gjort sig skyldig till brott.

– Jag var aldrig intresserad av vem som har överlämnat informationen, utan om vi som myndighet har gjort fel. Om det har skapats ett felaktigt protokoll på trafikkontoret så är det fel i vår myndighetsutövning, då har jag ett ansvar i enlighet med kommunallagen, säger Henrik Munck.

Hade du själv kunnat vara tydligare med vad du menade?

– Det var Shahbaz Khan som avbröt mötet, han ville inte ens diskutera frågan, därför kunde det aldrig redas ut.

"Jättebra att vi får en utredning"

Shahbaz Khan säger att både trafikdirektören Stefan Eglinger och Henrik Munck hade fått säga sitt och att han därför gick vidare till nästa mötespunkt.

– Jag upplever att båda parterna hade uttryckt väldigt tydligt vad de tyckte i ärendet. Det är en del av att leda mötet, när en fråga är tydligt redogjord så måste man fortsätta. Vi har många frågor att avhandla, säger han.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har granskat inspelningen från mötet. Han säger agerandet är olämpligt, men att det inte är självklart att det är efterforskande av källa?

– Min uppfattning är att han under mötet ville veta vem det var, att det helt enkelt efterfrågas efter en källa. Nu är det Trafikkontoret som har anmält det här, jag har inte sett anmälan, och JK har utsett en åklagare som tittar på det.

ANNONS

LÄS MER:Munck kräver trafikdirektörens avgång

Trafikdirektör Stefan Eglinger vill inte uttala sig om inspelningen. Han menar att det viktiga nu är att låta förundersökning ha sin gång.

– Det är förundersökningen som får visa, och JK som får ta ställning till, vad som har skett. Nu är det jättebra att vi kommer att få en utredning av JK som visar hur vi ska tolka situationen, säger han.

LÄS MER:JK inleder förundersökning om efterforskningsförbud

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS