Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Traditionsenlig invigning av julen – nu är rosetten tänd

För femte året visar gatutidningen Faktum upp sin kalender i ljuset från den traditionsenliga julrosetten. I år kan besökare läsa handskrivna brev på Drottningtorget – om stadens hemlösa barn.

Strax innan halv sex på fredagen börjar nedräkningen.

– Fem, fyra, tre, två, ett!

Och så tänds ljusen på Clarion Hotel Post på Drottningtorget. Den traditionsenliga rosetten paketerar in hotellet och signalerar att nu är det inte många veckor kvar till jul. Sarah Britz, chefredaktör på Faktum, har hållit i mikrofonen och räknat ner tillsammans med den stora folkmassan som samlats på torget.

"Världens bästa skyltfönster"

Det är femte året som tidningen visar upp sin kalender i samband med att man tänder rosetten och sätter upp kalenderbilderna ut mot torget.

– Det är världens bästa skyltfönster. Vi söker samarbeten med både näringsliv och organisationer för att finnas i sammanhang där vi kan visa oss, annars kommer vi att försvinna, säger Sarah Britz.

Förra året berättade tolv Faktumförsäljare om hur vägen från ett ordnat liv till utanförskap kan vara överraskande kort.

Läs mer: Julen invigd med nya Faktumkalendern

Anonyma berättelser om hemlöshet

Men i år är berättelserna helt anonyma. Utanför hotellet syns i år uppförstorade bilder på brev, skrivna med barns trevande handstil:

"Ibland känns det bara som att jag inte hör hemma här i denna värld. Jag har inget hem jag alltid kan stanna i, jag måste alltid flytta."

"Jag bodde två gånger med personer som jag känner inte de bra det var svår för att fanns inte plats att sitta och jag kunde inte sova när jag ville."

"Jag har en vän som inte har en lägenhet dens föräldrar sliter massa för att få pengar. Jag önskar att han ska få pass och leva som oss andra."

Läs mer: Nu skriver barn om hemlöshet

I specialnumret Faktum Kids presenteras siffror från Göteborg stad som visar att 663 barn i Göteborg lever i akut hemlöshet.

Läs mer: Faktum kids om barn utan hem

"Barn utan röst"

Berättelserna kommer direkt från barn i Göteborgsskolor. Faktum besökte eleverna och bad dem skriva ner sina funderingar om hemlöshet.

– Största risken att bli hemlös som vuxen är att leva under sociala och ekonomiska svårighet som barn, säger Sarah Britz.

Hur kändes det att läsa de berättelser ni fick in?

– Det var ju tufft. Man blir så otroligt berörd för man vet ju aldrig förrän man gör det vad som kommer att hända. Jag har träffat barnen och det är så nyttigt att åka ut och träffa dem. Det är verkligen barn utan röst.

Liksom förra året har Posthotellet initiativet Ensam Julgran där man kan lämna julklappar, som sedan delas ut till Faktumförsäljares barn och barnbarn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.