Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Trögt för AB Framtidens ombildningsplaner

Samtidigt som den styrande alliansen vill ombilda fler hyresrätter står tidigare uppdrag till AB Framtiden och stampar. Att nu alliansens tvingas stryka sitt siffersatta mål kan göra processen fortsatt trög.
– Det blir betydligt svårare för alliansen att sälja ut lägenheter, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

Alliansen har tvingats skriva om sitt budgetförslag och ta bort målet om att ombilda minst 1000 lägenheter från hyresrätter till bostadsrätter nästa år efter förhandlingar med Socialdemokraterna. Men uppdraget till den kommunala bostadskoncernen AB Framtiden att ombilda hyresrätter står fast.

Redan i Alliansens budget för 2019 fick den kommunala bostadskoncernen AB Framtiden i uppdrag att ta fram en modell för att stimulera ombildningar i utanförskapsområden. En politisk arbetsgrupp har tagit fram en rapport om hur bostadssegregationen kan minskas genom att blanda villor, bostadsrätter och hyresrätter. En del är att ombilda bostadsrätter till hyresrätter.

Men alliansens planer har gått trögt eftersom S, V och MP sitter på fem av nio poster i AB Framtidens styrelse.

LÄS MER: Alliansens tvingas vika sig om ombildningar

På ett styrelsemöte i april lyckades de skicka tillbaka planen. I juni öppnade styrelsen för ombildningar, men inte utifrån ett siffersatt mål, efter att ett yrkande från S gick igenom.

Enligt alliansen gäller ändå rapporten, medan V menar att ombildningarna i praktiken har stoppats. S menar dock att det inte handlar om ett stopp utan att det ska ske på hyresgästernas villkor.

I oktober var åter frågan om ombildningar uppe på AB Framtidens styrelsemöte. Med fem röster mot fyra bordlades förslaget efter ett gemensamt yrkande från S, V och MP. Dels eftersom handlingen nådde politikerna först två dagar innan mötet.

"Ingen bra lösning"

V vill inte se några ombildningar och Roger Höög (V) andre vice ordförande i AB Framtidens styrelse menar att den nya rapporten inte tagit hänsyn till att det siffersatta målet ska bort.

– Man har heller inte tagit fasta på att andelen billiga hyresrätter ska öka, utan det går ut på att bolaget ska hjälpa till att ombilda hyresrätter. Jag tycker inte att det var det vi beslutade om, säger han.

Han menar att det i praktiken blir svårt för alliansen att driva igenom ombildningarna.

Kjell Björkqvist (L), ordförande i AB Framtidens styrelse vill inte uttala sig om den segdragna processen.

– Det uttalar jag mig inte om. Ärendet är bordlagt så formellt sett finns det inte, säger han.

"Kan inte runda detta"

Kommunalrådet Hampus Magnusson (M) säger att anledningen till att alliansen var så tydliga med sitt ombildningsförslag i budgeten 2020 är att staden har ett politiskt läge med olika majoriteter i olika nämnder och bolag.

– Jag har förstått att man har obstruerat det här i AB Framtidens styrelse. Men fullmäktiges budget står högst, jag ser inte hur de ska kunna gå att runda den. Då räknar jag i så fall med att revisionen går på dem, sa han till GP innan alliansen omarbetade sitt budgetförslag.

LÄS MER: Budgetdebatten avbröts – beslut skjuts på framtiden

Nu när det siffersatta målet är borta och kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) ser det som att alliansen får svårare att driva på för ombildningarna.

– Att de siffersatta målen är strukna möjliggör också för oss att jobba på ett helt annat sätt. Annars hade vi varit helt bakbundna, säger hon.

Innebär det ett stopp för ombildningar när det siffersatta målet stryks?

– Det blir betydligt svårare för alliansen att sälja ut lägenheter. Vi har en majoritet i Framtidens styrelse och utan det siffersatta målet kommer det bli betydligt svårare.

LÄS MER: AB Framtiden öppnar för ombildningar i förorten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.