Livligt på öppna förskolan Spira.
Livligt på öppna förskolan Spira.

Trångt på öppna förskolan

ANNONS
|

- Hej och välkomna!

Prick klockan nio öppnar specialpedagogen Rebecca Lindström dörren till Karl Gustavsgatan 43 i Vasastan. Då har redan ett tiotal föräldrar med barn och vagnar köat utanför en lång stund.

Martin Bergstrand och dottern Iris besöker Spira minst en gång i veckan. I dag fick det bli spårvagn hit från lägenheten vid Stigbergstorget.

- Vi blev lite sena och vagnen fick rädda oss. Man vill ju inte springa hit, komma hit några minuter över nio och så är det fullt. Vad ska man göra då?

Så fort overallerna och vantarna åkt av, börjar Iris och de andra barnen leka i de stora lokalerna. Här finns massor av leksaker, böcker och mjuka mattor att springa och krypa på. För föräldrarna finns stora soffor och ett rymligt kök som bjuder in till samtal och diskussioner. För Martin Bergstrand har besöken på Spira flera funktioner.

ANNONS

- Iris har väldigt kul här, det finns mycket utrymme och plats att leka på och jag tror det är en bra förberedelse inför förskolan att träffa andra barn. För mig har det varit jätteviktigt att få träffa andra föräldrar och vuxna. Jag gillar inte att bara vara hemma, säger han.

Spira öppnade för fyra år sedan och blev redan från starten en populär mötesplats för föräldrar och barn. Trots att det är stadsdelen Centrum som står för verksamheten kommer många föräldrar och barn även från andra stadsdelar, främst Linnéstaden och Majorna. Där finns det idag inga kommunala öppna förskolor.

Personalen märker tydligt av babyboomen i stan.

- Här är nästan alltid fullt och det blir fullsatt allt tidigare. Det finns ett skriande behov av den här typen av verksamhet, säger Rebecca Lindström.

Både specialpedagoger, förskollärare, socionomer och psykologer finns knutna till verksamheten. Två dagar i veckan är Spira öppet för barn upp till sex år, en dag ägnas åt de minsta och två dagar är det bara öppet för särskilda grupper. För att fler ska få plats kommer öppettiderna i slutet av januari att utökas med 6,5 timmar i veckan.

Rebecca Lindström märker att det finns ett stort behov av öppna förskolor hos många föräldrar. Hon menar att många i dag vet så mycket om föräldraskap i teorin att de slutat lyssna på sig själva. På Spira kan de få träffa andra föräldrar att bolla sina funderingar och sin oro med.

ANNONS

- Många föräldrar känner sig ganska ensamma och vilsna och befinner sig ofta långt ifrån sina egna familjer. Här försöker vi plocka upp de frågor som många har och ordnar ibland seminarier på olika teman, säger hon.

Rebecca Lindström och hennes kollegor försöker också få föräldrarna att stressa mindre. Många är väldigt aktiva och springer mellan olika aktiviteter som babysim och babyrytmik.

- När de kommer hit försöker vi få dem att ta det lugnt och njuta av sitt barn. Därför är det en medveten strategi från vår sida att inte ha så mycket aktiviteter. De vi har är mer inriktade på lugn och ro, säger hon.

Martin Bergman och sonen Jack är två av stammisarna på Spira. De har kommit hit nästan två gånger varje vecka ändå sedan i juni. För Martin är det viktigaste att Jack ska få träffa andra barn, snart är det den riktiga förskolan som gäller.

- Just nu är det rutschkanan, fotboll och matlagning som han tycker är roligast. När vi inte är här är vi mycket i Plikta och Slottsskogen. Och nu när det finns snö blir det en hel del pulkaåkning, säger Martin Bergman.

I Göteborg finns det 21 öppna förskolor. Av dem är 18 kommunala, 2 är fristående och 1 drivs av en förening.

Vill du veta om det finns en öppen förskola där du bor?

Kolla på http://www.goteborg.se/wps/portal/hittaoppenforskola.

ANNONS