Tove Bornliden får många frågor om varför hon vill bli lärare när det är så tråkigt i skolan. "Men skolan är ju det bästa som finns."
Tove Bornliden får många frågor om varför hon vill bli lärare när det är så tråkigt i skolan. "Men skolan är ju det bästa som finns."

Tove går mot strömmen - snart färdig lärare

ANNONS
|

Allt färre väljer läraryrket och Sverige står inför en allvarlig brist på lärare om inget görs för att öka intresset och höja statusen. Men det finns de som går mot strömmen.

Om ett och ett halvt år är Tove Bornliden färdigutbildad lärare i hem- och konsumentkunskap samt tyska. För henne har det egentligen aldrig funnits några alternativ.

- Jag visste det redan när jag var så här liten, säger hon och måttar med handen i knähöjd. Tänk att få vara kvar i skolan och träffa barn och unga varje dag.

Hon trivdes alltid i skolan hemma i Växjö där hon växte upp. Först ville hon bli förskolelärare men drömmarna har följt med när hon själv gått genom skolans olika stadier. Till slut stannade hon på högstadienivå.

ANNONS

Hon har följt med i debatten om skolan och läraryrket, men att lönen är låg får henne inte att ompröva sitt yrkesval.

- Det är bättre att tjäna lite mindre och trivas på jobbet än att få mer betalt men inte ha roligt. Men det är klart att lönen borde vara högre, lärare har ett stort ansvar.

Just nu har hon en studielucka och jobbar som hemkunskapslärare. Jämfört med studielånet tycker hon att lönen är jättebra, men också att både lönenivå och status måste höjas.

- När färre söker blir det lägre intagningspoäng och då blir det ingen kvalitet i skolan. Risken är att det blir fler elever på de lärare som finns och att eleverna får studera allt mer själva.

Kanske kommer lärare även att tvingas att undervisa i än fler ämnen parallellt, funderar Tove Bornliden. Själv skulle hon kunna tänka sig både svenska och textilslöjd också.

Hon har inget recept för hur anseendet på läraryrket ska kunna höjas men tycker att skolan oftast diskuteras i negativa ordalag. Med mer positiva tongångar i debatten tror hon att mycket vore vunnet.

- Fler borde välja läraryrket och inte bara i andra hand. Skolan är det bästa som finns och vi som är lärare får väl sprida vår entusiasm till de unga.

ANNONS

.

Fakta/Tove Bornliden

Ålder: 21 år.

Bor: Kviberg.

Familj: pojkvän.

Pluggar: till hem- och konsument/tysklärare.

ANNONS