Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Total uppslutning kring synagogan

Beslutsamheten var total när Göteborg som stad stod upp för judiska församlingen efter brandbombsattacken. Och att judar ska kunna leva i trygghet som alla andra medborgare.

–Vi har mötts av ett överväldigande stöd från alla håll efter brandbombsattacken, och den här solidaritetsaftonen är något vi gör alla tillsammans, säger Dan Fibert, föreståndare för synagogan i Göteborg.

Det var fullt till sista plats, i den stämningsfullt upplysta synagogan i Göteborg när en rad religiösa ledare, både judar, kristna och muslimer och politiker samlades för en afton i solidaritet med Göteborgs synagoga, efter brandbombsattacken den 9 december.

"Inte i mitt Göteborg"

Mitt i bestörtningen och vreden ville de tända ett ljus och ett hopp, inför framtiden.

– Inte i mitt Göteborg, inte på mina gator, som kommunalrådet Helene Odenjung (L) uttryckte det, och konstaterade att här finns ingen plats för nynazister eller politiska eller religiösa extremister.

Attacken skedde 79 år och en månad efter den våldsamma kristallnatten då nära 300 synagogor sattes i brand.

Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg, hade först svårt att förstå vidden av att hatfulla människor hade attackerat synagogan med brandbomber, där ett 30-tal ungdomar hade fest, och som skräckslagna tvingades gömma sig i källaren.

–Antisemitismen har väckts till liv och växer på nytt, sade han.

I Göteborg måste judarnas gudstjänster i dag ske under bevakning, precis som att judiska skolor och äldreboenden måste skyddas.

Och det går inte att ta ett politiskt beslut fattat i USA, som intäkt för att attackera en judisk församling i Göteborg, konstaterade han.

Islamiska förbundet och Göteborgs interreligiösa råd visade också sitt fulla stöd.

– Muslimer tar avstånd från vad som skett, detta är inte bara ett hot mot er utan också mot oss, sade Tarek Mourad från Islamiska förbundet.

Utreds som hatbrott

Klas Friberg, regionpolischef, berättade att attacken utreds som en mordbrand men också ett hatbrott. Två män sitter häktade, och polisen hade snabbt tagit kontakt med Palestinska huset, som helt tog avstånd från händelsen.

–Detta var ett vidrigt angrepp och jag tror att brandattentatet skakade om oss alla. Hela Göteborg står bakom er, i fråga om stöd och varma känslor, sade kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofi Hermansson,

Under måndagen vidtog Göteborgs politiker i ett blocköverskridande samarbete, åtgärder för att intensifiera arbetet mot antisemitism

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.