Torslandaskolan riggar inför nyanlända elever

Inom kort börjar nyanlända barn och ungdomar att bussas från Biskopsgården till bland annat Torslandaskolan i Västra Hisingen.

ANNONS
|

- Vi riggar vår organisation och känner oss förberedda. Vi har möjligheter, plats och duktig personal, säger Peter Fröbom, rektor för skolans årskurs 8-9.

Bostadssegregationen i Göteborg ligger bakom segregationen i skolorna. Därför ska skolor som hittills tagit störst ansvar för nyanlända elever avlastas.

En klar majoritet i kommunstyrelsen röstade i mitten av december förra året fram nya handlingslinjer för hur det ska gå till. Och som GP berättade på söndagen har det bland annat lett till att man på lokal nivå beslutat att nyanlända elever ska bussas från Biskopsgården till Torslanda.

ANNONS

Torslandaskolan är en av skolorna som ska ta emot dem och i början av vårterminen drog förberedelserna där i gång. Samtidigt informerades föräldrarna till barnen på skolan om hur mottagandet kommer se ut.

Peter Johansson, sektorschef utbildning i Västra Hisingen, berättar att eleverna som ska bussas, liksom alla nyanlända elever, inledningsvis placeras på stadsdelens mottagningsenhet Välkomsten. Här kartläggs och undersöks deras kunskapsnivå respektive hälsa och de får en introduktion till svenska samhället.

- Hur länge de stannar på Välkomsten varierar, men det brukar handla om två till fyra veckor, säger han.

När eleverna sedan överlämnas till den ordinarie skolan placeras de i en klass, första tiden går de dock i en så kallad särskild förberedelsegrupp. Integreringen i ordinarie undervisning brukar ta cirka ett år.

I dag går det 580 elever i årskurs 6-9 samt 20 särskoleelever på Torslandaskolan, uppger rektorn Peter Fröbom.

Enligt honom räknar man för närvarande med att skolan under våren kommer ta emot fem till max sju nyanlända elever i de årskurserna. En av eleverna var på plats redan förra veckan. Efter sportlovet kommer två elever att åka skolskjuts dit.

ANNONS

Lokaler har iordningställts och en lärare med inriktning mot svenska som andra språk har anställts.

- Senare kommer vi också vidareutbilda övriga lärare. Vi har även stor hjälp av våra kollegor på skolorna i Biskopsgården, säger rektorn.

Vilka reaktioner har ni fått utifrån?

- Positiva överlag efter brevet till vårdnadshavarna, säger Fröbom.

Enligt sektorschefen Peter Johansson genomsyras skolorganisationen i Västra Hisingen av ett positivt synsätt till kommunledningens nya handlingslinjer. Hade det exempelvis framförts farhågor, eller "rädslor" som han uttrycker det, hade han sagt det, försäkrar han.

- Det finns en tydlig ambition hos rektorer och lärare om att öka integrationen, de står för det. Jag har till och med rektorer som frågar när de får nyanlända, säger Johansson.

Sektorschefen uppger att han "hört talas om" slutna grupper på Facebook där medlemmar är kritiska till det hela. Och där tonen är hård.

- Jag kan förstå att man är orolig. Men många gånger bottnar det i att man saknar kunskap.

- Göteborg är väldigt segregerat och jag tror att integreringen gynnar alla. Jag har samtidigt full förståelse och respekt inför andras eventuella oro. Vi får bemöta den med information om hur vi jobbar.

ANNONS

Vårterminen 2015 skolplacerades 100 nyanlända elever i de kommunala skolorna i Västra Hisingen och under höstterminen placerades 115 barn och ungdomar. I dag är skolorna i Biskopsgården fulla.

Det finns inga indikationer från Migrationsverket på att antalet asylsökande kommer att minska varför det är svårt för stadsdelen att göra en prognos över hur många nyanlända elever som ska tas emot.

I Västra Hisingen finns cirka 20 grundskolor, flertalet kan komma att få ta emot nyanlända elever under våren.

I nuläget handlar det om Torslandaskolan, Björlandagården, Lilla Trulsegårdsskolan och Trulsegårdsskolan.

Källa: Peter Johansson, sektorschef utbildning, Västra Hisingen

ANNONS