Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Torslanda SDN fogade sig i ledet

Stadsdelsnämnden i Torslanda utsåg på måndagskvällen Torleif Larsson till chef för stadsdelsförvaltningen.

- Jag fogade in mig i ledet, säger Lennart Bjärknemyr (MP), andre vice ordförande i SDN Torslanda.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vid nämndmötet i början av maj sköts beslutet om ny stadsdelschef upp. Torleif Larsson hade då redan fått jobbet som ny chef för Torslanda-Biskopsgården. Men formellt skulle även SDN Torslanda godkänna den nya stadsdelschefen.

I den nya organisationen som ska träda i kraft vid årsskiftet kommer antalet SDN att halveras, från 20 till tio. Sammanslagningen mellan Torslanda och Biskopsgården är en av de besvärligare eftersom en majoritet av den politiska ledningen i Torslanda vill att stadsdelen ska bli en egen kommun.

Lennart Bjärknemyr är en av dem. Det var också han som föreslog att beslutet om ny stadsdelschef skulle skjutas upp vid förra mötet.

Varför ändrade du dig?

- Jag tror att budskapet gått fram till kommunstyrelsen.

Vilket budskap?

- Att vi vill att de tar upp frågan om att Torslanda ska bli egen kommun före sommaruppehållet. Jag tror att de har fått upp ögonen för att det är problem här.

Enligt Bjärknemyr ärr tjänsteutlåtandet från stadskansliet klart och det finns inget som hindrar kommunstyrelsen från att behandla frågan de närmaste veckorna.

Men Anna Johansson (S), ersättare i kommunstyrelsen och ansvarig för SDN-frågor, tycker inte att sammanslagningen av Biskopsgården och Torslanda har så mycket att göra med frågan om Torslanda som egen kommun.

- De måste ju ändå ha en stadsdelschef nästa år. Om Torslanda blir egen kommun går det inte så snabbt, säger hon.

Vid det extra nämndmötet i Torslanda avsattes nuvarande stadsdelschefen Stig Santa. Han uppbär full lön till årsskiftet och kommer att stå till Göteborgs Stads förfogande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.