Torsken tillbaka i Västerhavet

ANNONS
|

I Norra Kattegatt och i Skagerrak växer de decimeterstora torskarna till sig dag för dag. Det finns nu också gott om småtorsk utmed kusterna, vilket varit ovanligt under senare år. För första gången på mycket länge finns det en realistisk chans att ge torskbeståndet en chans att återhämta sig.

–Det är ett riktigt önskeläge, säger Joakim Hjelm enhetschef vid Havs- och vattenmyndigheten. Så stora bestånd som vi ser i dag har vi inte sett sedan början av 90-talet.

Men för att de gynnsamma förhållandena skall resultera i en varaktig ökning av torskbeståndet måste småtorsken lämnas ifred och skyddas.

Därför diskuterar nu myndigheterna hur man bäst skall kunna skydda de stora bestånden. Än så länge ser man ingen större fara i det yrkesmässiga fisket, fisken är så liten att den slinker igenom fångstredskapen. Men redan om ett par månader kan situationen vara annorlunda.

ANNONS

–Risken är att de här små fiskarna fastnar i fiskeredskap, eller kastas bort som skräpfisk innan de blir könsmogna och kan föröka sig, säger Joakim Hjelm.

Småtorsken som föddes i våras tar flera år på sig att bli könsmogen. Beroende på vilket vatten fisken kommer ifrån varierar åldern för könsmognad från två till fem år. Varför torsken gick till just i våras finns det ingen riktig förklaring till annat än tur och gynnsamma förhållanden.

Redan i dag har myndigheterna möjlighet att med kort varsel stänga områden i havet för yrkesfiske. Ett område i Skagerrak (se grafik) stängdes för allt yrkesfiske den första november. Stoppet gäller fram till midnatt nästa måndag. Detta för att skydda torsk, kolja, sej och vitling. Detta kan också bli en väg som svenska myndigheter väljer.

–I så fall handlar det om lokala förbud, säger Joakim Hjelm. Det gäller att ta vara på den här möjligheten, den bästa på åratal.

Han antyder också att det kan bli frågan om hårdare kontroll, oklart dock på vilka sätt.

För Yrkesfiskarnas del är det ingen nyhet att havet sjuder av torskfisk sedan en tid tillbaka. Företrädare som GP talat med menar att det stödjer tesen om en naturlig tillväxt och avmattning i fiskbestånden. Smögenfiskaren Peter Olsson bekräftar bilden av ett hav fullt med fisk och påpekar att yrkesfiskarna talat om detta under flera år, men inte blivit trodda.Han, liksom Fredrik Lindberg, ombudsman hos Yrkesfiskarna, är glada över utvecklingen.

ANNONS

–Det ser givetvis väldigt positivt ut, säger Fredrik Lindberg, ombudsman hos Yrkesfiskarna. Den enda sunda uppfattning man kan ha är att vi inom yrkesfisket självklart skall värna återväxten.

ANNONS