”Torped” i Kortedala var familjeklenod

Under natten mot söndag fick polisen in ett ovanligt larm – ett missilliknande föremål hade upptäckts utanför ett bostadshus i Kortedala. Men någon bomb är det inte, utan en familjeklenod som egentligen skulle vara i Jönköping vid det här laget.

ANNONS
|

Ett missilliknande föremål utanför entrén till ett flerfamiljshus i Kortedala har under söndagen väckt en hel del uppmärksamhet.

Det omkring tre meter långa och uppskattningsvis 100 kilo tunga, cigarrliknande metallhöljet är dock ingen atombomb, torped eller ballistisk robot. Den slutsatsen kunde även polisen, som under natten mot söndagen larmats till platsen, komma fram till.

– Patrullen fotade av objektet och bilderna skickades till bombtekniker för bedömning. De kunde snabbt konstatera att det handlar om metallskrot, säger Anna Göransson, presstalesperson hos polisen region Väst.

Men skrot är det inte. Åtminstone inte för ägaren Johan Olsson.

– Jag har ärvt den av min farfar som har gått bort. Jag har under hela min uppväxt sett den hemma hos honom och har alltid velat ha den till något, säger han.

ANNONS

Ska bli badleksak

Han är från Göteborg men bor numer i Jönköping. Och det var dit den torpedliknande metallcigarren skulle ha fraktats under lördagen.

Men skjutsen blev inställd och den enda lösningen Johan Olsson såg var att förvara den hos kompisen i Kortedala. Att det skulle medföra sådan uppståndelse var han inte beredd på.

– På grund av det här ska den nog bort i dag. Och jag får väl ringa polisen och förklara, säger han.

Att lämna den synligt utanför huvudentrén verkar inte ha varit ägaren och vännens första alternativ. Enligt grannen Fredrik Jonasson ska pjäsen ha befunnit sig i trapphuset under lördagseftermiddagen.

– Jag såg den i trapphuset igår. Den är stor, alltså riktigt stor. Men jag fattade väl inte riktigt vad jag såg eftersom jag pratade i telefon när jag gick förbi den, säger han.

Så om det inte är en torped – vad är det då?

– Det var en flygplanstank och när soppan tog slut kunde den släppas från flygplanet, säger Johan Olsson och påpekar att hans att farfar måste fått tag på den under sin tid som chef vid Aga Gas.

Vad ska du ha den till?

– Jag trodde först att det fanns två stycken och hade väl en tanke om att rengöra dem och använda dem till en flotte. Men nu kanske det blir en badleksak. Oavsett har den ju stort affektionsvärde.

ANNONS

För polisen är ärendet utrett och en fråga för fastighetsägaren och Johan Olsson att hantera.

– Vi har inte gjort någon anmälan eller så något sådant, säger presstalespersonen Anna Göransson vid polisen region Väst.

Ägaren Johan Olsson uppmuntrar allmänheten att höra av sig till honom om de har mer information kring flygplanstanken.

Föremålet har serienummer: bi-62593-3.

Vet du något mer om föremålet - mejla tipsa@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS