Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Explosion i Bergsjön. Bild: Mia Höglund
Explosion i Bergsjön. Bild: Mia Höglund

Torgexplosionen i Bergsjön – kan vara reaktion mot polisen

Torsdagskvällens explosion vid Gärdsås Torg i Bergsjön kan ha varit en motreaktion efter ett polistillslag.
Tidigare under torsdagen genomfördes ett narkotikatillslag mot det lokala kriminellt nätverk Bergsjögänget.

Larmet om en explosion vid Gärdsås Torg i Bergsjön kom in klockan 20.21 på torsdagen. Fyra ambulanser, två av räddningstjänsten utryckningsfordon samt en handfull polisbilar tog sig till platsen för smällen initialt.

– Vi har en utryckningsenhet framme och det vi vet är att något har exploderat. Det är lugnt på platsen men rökigt, sa då larm- och ledningsoperatör Andreas Terner vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Bombskyddet på väg

Strax efter att polisen anlände spärrades delar av torget av.

– Vi har precis kommit fram och kan säga att det är avspärrat på platsen. Så får vi undersöka om vad som har hänt, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst vid klockan halv nio.

Explosionen har enligt polisen inträffat vid en bod på torget som fått skador i fasaden och polisens bombskydd är på väg till platsen. I boden ska det finnas någon form av fiskaffär.

– Det är några träplankor som har skadats i samband med smällen, men mer än så vet vi inte, säger Anna Göransson.

Bombskyddet ska nu utreda vad det var som smällde vid Gärdsås Torg.

– Det vi vill veta nu är vad det var som exploderade och hur det gick till, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Ingen misstänkt

Enligt honom finns det inget som pekar mot ytterligare misstänkta föremål på platsen.

– Nej, inte vad jag vet, säger Johan Ljung vidare.

Strax en timme efter larmet, i väntan på bombskyddet valde polisen att spärra av området ytterligare. Patrullen på plats ville dock inte kommentera händelsen.

En förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet är inledd. Polisen har i nu läget ingen misstänkt för explosionen.

Först efter midnatt var polisen och bombskyddet klara med utredningen på Gärdsås Torg.

Misstänkt motreaktion

På fredagen gick polisen ut med att explosionen kan vara en motreaktion mot polisen. Detta har de kommit fram till efter de inledande utredningsåtgärderna:

– Det är inte ovanligt att vi ser motreaktioner från kriminella i samband med att vi genomför insatser som stör deras verksamhet. Vi har vissa indikationer som tyder på att explosionen kan ha koppling till ett tillslag vi gjorde tidigare under torsdagen. Detta undersöker vi nu närmare, säger Fredrik Lennartsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Storgöteborg nordost, i ett pressmeddelande.

Under torsdagseftermiddagen genomförde polisen ett tillslag i Kortedala. Tillslaget riktades mot ett lokalt kriminellt nätverk, det så kallade Bergsjögänget.

Vill strypa verksamheten

Polisen hittade då drygt fyra kilo misstänkt hasch. Två personer greps misstänkta för narkotikabrott. Det rör sig om två män, en född i mitten av 80-talet och den andre i mitten av 90-talet.

– Vi fortsätter vårt prioriterade arbete mot de kriminella nätverken i nordöstra Göteborg. Narkotika är en av de viktigaste inkomstkällorna för den grova organiserade brottsligheten och därför jobbar vi hårt för att strypa den verksamheten och få bort narkotikan från gator och torg, förklarar Fredrik Lennartsson i pressmeddelandet.

I nuläget vet de inte vad det var som exploderade utan det får den tekniska undersökningen visa.

– Vi kommer nu att vara närvarande i Bergsjön. Vi har inga indikationer på att det kommer att fortsätta men vi kommer att ha uniformerad personal i Bergsjön och fortsätta det jobbet som vi gör mot de här nätverken, säger Fredrik Lennartsson.

Polisen vill komma i kontakt med personer som kan ha gjort iakttagelser i samband med explosionen. Tipsen kan lämnas antingen på telefonnummer 114 14 eller via polisens hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.