Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Tony Hron vill förbjuda nazimarsch

Tony Hron tycker att nazistiska demonstrationer borde förbjudas. För 22 år sedan mördades hans son John av nynazister. – Det här har inget med demokrati att göra, säger han.

Nordiska motståndsrörelsens demonstration i centrala Göteborg rör upp mångas känslor. Tony Hron, pappa till John Hron, som 1995 mördades av nynazister, tycker inte att demonstrationen borde vara tillåten.

– När jag hörde att de fått tillstånd att demonstrera blev jag inte förvånad, snarare förbannad. Visst ska det vara demokrati men det här inget med demokrati att göra. Det ska förbjudas, punkt slut. Det kostade min son livet när de försökte tvinga honom att säga att han älskar nazismen.

I samband med demonstrationen kommer motdemonstrationer att mobiliseras. Men Tony Hron har inga planer på att delta.

– Det är naturligtvis bra att folk visar sin ståndpunkt, men jag kommer inte att demonstrera. Däremot diskuterar jag gärna med människor jag träffar om vad jag tycker, alla har sitt sätt att visa sina åsikter.

22 år sedan

Det var i augusti 1995 som Tony Hrons 14-årige son John blev mördad. Han befann sig vid en sjö utanför Kungälv för att tälta med en kamrat. På kvällen dök ett gäng nynazistiska tonåringar upp. De ville få John att säga att han älskade nazister, men han vägrade, varpå nazisterna började misshandla John.

Han lyckades fly ut i vattnet men simmade tillbaka för att hjälpa sin kamrat. Ungdomarna fortsatte då den brutala misshandeln och slängde honom sedan i vattnet där han senare hittades död.

Förövarna dömdes till fängelse och har i dag avtjänat sina straff.

– 22 år har gått nu. Det är helt ofattbart. Livet gör ont, that's it. Man går upp varje morgon och andas, men det gör ont att leva. De säger att man ska förlåta hit och dit men vissa saker kan vi inte förlåta.

Oroad för utvecklingen

Nordiska motståndsrörelsen har under senare tid blivit alltmer synliga, bland annat genom demonstrationer och manifestationer runtom i landet. Tony Hron är orolig över den utveckling som sker i dag, inte bara i Sverige utan även runtom i världen.

– Det är rasister som förstör hela Europa. Jag är uppväxt efter kriget med rasism och nazism och vet vad jag pratar om. Det är så absurt att vi ska kämpa mot rasism 70 år efter att det har hänt, vi har inte lärt oss ett smack.

Hur tror du att rasismen kan stoppas?

– Det enda sättet är att prata, allt handlar om upplysning. När någon går i sådana tankar får man bearbeta dem. Någon får ta tag i det och säga att nu får det räcka.

Under många år föreläste Tony tillsammans med Johns mamma, Marie-Louise Hron, på skolor runtom i landet. Men 2002 lade de ner den verksamheten.

– Vi har föreläst för flera tusen personer. Det blev så att vi levde bara för föreläsningarna, det blev ett sätt för oss att överleva. Till slut fick det vara nog.

Men minnet av John Hron lever kvar och än i dag hör folk av sig.

 – Vi har fått tusentals brev. John kommer inte att glömmas. Det finns småttingar i dag som vet vem han var och skulle vilja vara lika modiga som han var. John stod upp för sin sak. Det är många som ser upp till honom och gillar honom. Vi är stolta över honom.

I dag är Tony Hron pensionerad. Han berättar att han har foton på John på väggarna och påminns om honom varje dag.

– Jag tänker på honom från det att jag vaknar på morgonen. Nu tänker jag mycket på att det aldrig blev några barnbarn. Alla runtomkring mig är mor- och farföräldrar, men så blev det aldrig för oss. Det gör väldigt ont.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.