Tonårsaborterna minskar kraftigt i Göteborg

Tonårsaborterna minskar kraftigt i både Göteborg och hela landet. Anledning: unga kvinnor har fått möjlighet att använda nya preventivmedel.

ANNONS
|

P4 Göteborg presenterar på måndagen ny statistik om tonårsaborter från Västra Götalandsregionen. Precis som Socialstyrelsens siffror visar den att tonårsaborterna i Göteborg minskat kraftigt de senaste fem åren – med cirka 40 procent.

Utvecklingen ser i stort sett likadan ut för landet i övrigt.

Statistiken ger också vid handen att antalet tonårsfödslar minskar.

En anledning till att tonårsgraviditeterna minskar är nya rekommendationer från Läkemedelsverket. Numera kan även unga prova p-stav och hormonspiral. Tidigare var kvinnor tvungna att ha varit gravida tidigare för att få använda den typen av preventivmedel.

ANNONS

- Vi vet att desto längre tid ett preventivmedel sitter, och ju färre gånger man behöver komma ihåg att ta det, desto mindre är risken att bli oönskat gravid, säger Johanna Björklund Sjöstrand, barnmorska på Östra sjukhuset, till P4 Göteborg.

Försäljningen av hormonspiraler och p-stavar har de senaste fem åren ökat med 60 procent, både i Göteborg och på riksnivå, visar siffror från E-hälsomyndigheten.

- Om man får chans att prova de här p-medlen när man är ung så kanske man även fortsätter med dem. Det är möjligt att det här gör att antalet aborter även kan sjunka i högre åldrar, säger Helena Hognert, gynekolog och forskare.

ANNONS