Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spårvagn linje 3 på Drottningtorget
Spårvagn linje 3 på Drottningtorget

Tjuv lurar barn längs med treans linje

En inbrottstjuv som lurar barn att släppa in dem tycks verka längs spårvagnslinje tre. Samma utseende och tillvägagångssätt kan kopplas till ett femtontal brott sedan år 2015.

Det har gått två dygn sedan en okänd gärningsman lurade sig in hos Andreas nioåriga dotter när hon var ensam hemma i deras lägenhet i Högsbo. Gärningsmannen hade följt efter henne och närmat sig först när hon var på väg in i svalen. Därefter sa han att han var där för att kontrollera deras dörrar.

Dottern pratade i telefon med Andreas under tiden, och när hon berättade om mannen anade Andreas genast oråd och bad att få prata med honom. I samband med detta lämnade mannen lägenheten, varpå både Andreas och dottern ringde polisen. Detta berättade han om först i Aftonbladet.

Tjuven ska ha fått med sig en mobiltelefon, kontanter och andra värdesaker. Idag har Andreas svårt att beskriva sina känslor över det inträffade.

– Jag går inte runt och är orolig... Klart det känns konstigt att någon varit hemma här. Och följt efter min dotter. Och tänk om jag inte hade ringt just då, jag kanske avbröt något värre.

Första brottet ägde rum 2015

Andreas dotter tycks dock inte vara ensam om att ha råkat ut för gärningsmannen.

Totalt har ett femtontal brott med liknande tillvägagångssätt och av en man med liknande signalement skett. Enligt Anders Lycke, utredningschef i polisområde syd, har samtliga ägt rum i närheten av spårvagnslinje tre. Det var P4 Göteborg först med att berätta.

– Jag tittade på var de här händelserna skett och såg att det var mycket runt Högsbotorp men även i Nilssonsberg och i Kärralund, säger Anders Lycke.

Det första ägde rum 2015 i Flatåsområdet. Mannen beskrivs som lång, smal och med dåliga tänder. Enligt en del vittnen ska mannen vara mörkhårig och mellan 30-45 år gammal.

Kopplingen till linje tre kan vara till hjälp för polisen, bland annat eftersom spårvagnarna har kameror. Filmen sparas dock bara i 24 timmar.

Andreas har både ris och ros gällande polisens insats. När han kom hem till sin lägenhet möttes han av ett stort uppbåd och polisen hade också stoppat misstänka förövare i närheten som dock kunde avföras efter att Andreas dotter fått se bilder på dem.

Tog inte fingeravtryck

Att ingen tog fingeravtryck på ett glas och en pocketbok som tjuven uppenbarligen rört ställer han sig dock frågande till.

– Jag pekade och sa att han tagit på dem, med poliserna som var där lös bara på dem och sa att det var svårt att ta fingeravtryck, säger han.

Utredningschef Anders Lycke:

– Sådana grejer är jätteviktiga, det ska vi givetvis följa upp omedelbart. Någon kommer att återkomma till honom.

När det gäller dottern är Andreas orolig för att hon ska börja vara rädd för att vara hemma själv.

– Hon har varit jätteduktig och kunnat vara hemma en halvdag själv utan problem. Nu vet jag inte hur det blir.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.