Tjejer rädda och otrygga i stan

ANNONS
|

Klockan är kvart i tio och Jenny Andresen, 16, Sanna Tolonen, 15, och Johanna Holm, 17, har precis kommit till Nils Ericson-terminalen. De har tillbringat kvällen på Kafé Vasa och är på väg hem till Mölnlycke och Kungälv.

- Vi är mycket i Göteborg för att shoppa, gå i affärer och bara umgås. På kvällarna blir det bio, fika på nåt mysigt kafé eller så är vi i Slottsskogen, säger de.

Ofta blir det nattbussen hem, men då försöker de se till att ha sällskap med nån kompis. Går inte det sover de hellre över i stan. Särskilt på helgkvällar.

ANNONS

- Innan tio är det inte så farligt att sitta här ensam och vänta. Men efter det blir det lite kusligt, särskilt på vintern. Då är det en del skumt och läskigt folk här. Vissa smågator där det inte är så mycket folk, typ runt Järntorget, undviker man också när det är mörkt och sent, säger Jenny Andresen och Johanna Holm.

Killar oftare utsatta för brott

De är inte ensamma om att känna sig otrygga i Göteborg. I GP:s ungdomsenkät svarar sju av tio tjejer i nian att de ofta eller ibland är rädda för att gå hem ensamma på kvällarna. Bland killarna ger bara två av tio samma svar. Trots att brottsstatistik visar att killar oftare blir utsatta för brott än tjejer.

- Man hör ju mest att det är tjejer som är med om saker, att de blir påhoppade, misshandlade och våldtagna. Det är nog det man är mest rädd för, säger Jenny Andresen.

- Killar vågar nog inte heller erkänna att de är rädda på samma sätt som tjejer. Som kille ska man vara stark och modig, säger Sanna Tolonen.

Nyckelring med larm

Att niondeklassare tar med sig larm, sprej eller knivar för att känna sig trygga är ovanligt. Bara en av tio svarar att de gjort det minst en gång det senaste året. Jenny Andresen hade en nyckelring med larm i handväskan ett tag, men den har hon gett bort till en kompis. Johanna Holm har garderat sig med hårsprej.

ANNONS

- Jag brukar ändå ha det i väskan och har tänkt att jag kan använda det om det skulle behövas. Men jag har faktiskt funderat på att köpa pepparsprej eller nåt sånt, säger hon.

Undviker okända områden

Längst upp på Avenyn väntar niondeklassarna Rebecka Sandin, Charlie Stegemann, Glayol Cheragi och Sebastian Williamsson, på bussen till Johanneberg. Efter att ha gått rundor på stan har de bestämt sig för att åka hem och kolla på film. De känner sig oftast trygga i Göteborg, men undviker att åka till områden de inte känner till så väl.

- Hur rädd man känner sig beror ju på var man är. Vissa ställen åker man inte till om man inte måste. Att tjejer är mer rädda än killar är inte så konstigt, man hör ju en massa i medier om våldtäkter och sånt, säger de.

ANNONS