Titthålskirurgi att föredra vid tarmcancer

ANNONS
|

Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i västvärlden. Av de 6 000 människor som varje år drabbas i Sverige har ungefär en tredjedel cancer i ändtarmen.

- Hittills har sjukdomen behandlats med öppen kirurgi, ibland kombinerat med strålning och cytostatika. För patienten är det en omfattande operation med lång återhämtning, säger Eva Haglind, professor vid Sahlgrenska akademin och överläkare vid Östra sjukhuset.

I samarbete med 30 sjukhus i åtta länder har hon sedan 2004 studerat om titthålskirurgi skulle kunna ersätta det traditionellt öppna kirurgiska ingreppet. Studien visar att det inte bara är möjligt, utan även har stora fördelar.

- Titthålskirurgi är lika effektivt. Dessutom innebär det mindre smärta och snabbare återhämtning för patienten. För de flesta människor är det viktigt att snabbt komma hem från sjukhuset och kunna återgå till normal kost, säger Eva Haglind.

ANNONS

En uppföljning av 1 044 patienter visar att metoden även är säker i det långa perspektivet. De som genomgått titthålskirurgi löper ingen ökad risk för återfall utan överlever i lika hög grad som andra traditionellt opererade.

Forskarna inledde redan 1997 ett projekt för att ta reda på om titthålskirurgi kan användas vid olika typer av tarmcancer. De har också gjort hälsoekonomiska analyser som visar att metoden inte blir dyrare för samhället.

- Högre kostnader för teknisk utrustning och längre tid på operationsbordet vägs delvis upp av att patienterna klarar sig med kortare vårdtider, säger Eva Haglind och tillägger att en ny studie om ekonomin är klar inom kort.

Trots detta är titthålskirurgi inte alls lika vanligt i Sverige som i exempelvis Danmark och Storbritannien. En orsakkan vara motståndet inom läkarkåren, en annan att man inte satsat på systematisk utbildning för kirurgeri titthålsteknik.

- Konsekvensen av vår studie är att titthålskirurgi bör införas som behandling av ändtarmscancer. Samtidigt måste svenska tarmkirurger tränas i tekniken, säger Eva Haglind.

De enda patienter som i framtiden kan behöva öppen kirurgi är de med stora och svårbehandlade tumörer. För att inte öka riskerna för dessa patienter har de inte ingått i studien, som publiceras i torsdagens nummer av New England Journal of Medicine.

ANNONS

Fakta: Ändtarmscancer

Ändtarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige.

Cancertumörer som sitter i de nedersta 15 cm av tarmen kallas ändtarmscancer.

Det är ovanligt att man som ung får ändtarmscancer, de flesta som får sjukdomen är över 60 år.

Ju tidigare den behandlas, desto större är chansen att man blir bra.

Vanliga symtom är att man blöder från tarmen, att man bajsar oftare eller mer sällan, att avföringen innehåller slem eller att man är trött och får hjärtklappning.

Källa: Vårdguiden

ANNONS