För en större visning av grafiken, klicka på länken en bit ner till höger i artikeln.
För en större visning av grafiken, klicka på länken en bit ner till höger i artikeln.

Titta in i nya storhotellet

ANNONS
|

Trots ombyggnaden inför hotellstarten i morgon, torsdag, känner tidigare gamla kunder väl igen sig från 1996, när det sista paketet lämnades ut. Till och med den gamla brevlådan, för de sena kunderna, är bevarad. Men även om poststuket går igen, är det nu mer av norskt slag med röda brevlådor och en platt norsk postbil som konst.

Innanför entrén mot Drottningtorget, åt höger, möter gäster och besökare receptionsdisken från Kosta. Den tio meter långa disken av handblåst kristall lär vara glasbrukets största beställning någonsin, med pris på över miljonen per meter. Hängande prismor ovanför matchar glittret.

Den som väljer höger i bottenplanet hamnar i Post- och biblioteksbaren, ett slags vardagsrum där det också serveras lunch. Fortsättningen övergår till bland annat frukostmatsalen, där utsikten är Centralens taxistation. Innanför de matta fönstren på Burggrevegatan råder 20-talet kockar som ska gå i skift för att hålla köket öppet dygnet runt. På menyn finns både ful- och finmat, från halva specialen till värsta lyxen.

ANNONS

Ännu längre in ligger stora konferenshallen med plats för tusen gäster, plus 800 till i andra rum om det kniper. Alldeles intill konferenshallen öppnar sig den ljusa överglasade vinterträdgården, som tidigare var lastplats på den nu inbyggda gården. Utsikten utanför Åkareplatsens stensättning och cykelställ är asfalt och trafik.

Höghuset som reser sig här mot Åkareplatsen och Polhemsplatsen blev bara 13 istället för 15 våningar. Högst upp finns en lyxsvit på totalt 400 kvadrat, men då ingår solterrass och utepool med 38 gradigt vatten för 75 000 kronor natten. Sviten näst högst upp, på tolfte våningen, med de specialbeställda höga fönstren som syns från stan, kostar runt 10 000 per dygn. Utsikten är unik med Odinsgatan och Södra Hamngatan som ett band.

Vanliga dubbelrum kostar 1 300–3 000 kronor per person - när det inte är rea - storlek, läge och utsikt avgör. Gamla fönster har fått en extra isolerande ruta och spanjoletterna att stänga med glänser som nya efter syrabad. Varje hotellrum pryds av ett litet konstverk i fönstersmygen.

49-årige norrmannen Petter Stordalen köpte Posthuset 2005 för att bygga om det till hotell.

På tomten låg förr Bracka, rivet 1917. Det var den fattigvårdsanstalt som senare flyttade till Vasa sjukhus, som nu tillhör Chalmers.

Arkitekt Ernst Torulf ritade posthuset. Bygget som började 1921 avbröts av både strejker och lockouter tills det stod klart 1925.

ANNONS