Tio populära reportage i GP under 2022

När GP summerar vilka texter som varit mest populära hos läsarna under året är det tydligt att människor och deras berättelser står i fokus. Många ville läsa om tragiska öden, men även om Gabriella som bor ensam i skogen, om Putins liv och om den omtalade Hamnens restaurang och brasserie på Öckerö.

ANNONS
|

De två senaste åren dominerades läsningen på gp.se av coronaviruset, men så ser det inte ut i år.

Ett av de mest populära reportagen handlade om Anders Nicklasson vars dotter tog livet av sig och sina barn genom att hoppa framför ett tåg. Andra handlade om Gabriella Andelius som flyttade ut i skogen, Christine Svärd som blev sjuk av lustgas samt om årets mest omtalade världsledare – Vladimir Putin.

Här är tio populära reportage från 2022:

Populära reportage 2022
Bild: Rolf-Göran Åström

Gabriella bor i skogen sedan 19 år

För 19 år sedan förändrade Gabriella Andelius sitt liv ordentligt när hon flyttade ut i skogen utanför Ulricehamn och in i en stuga på åtta kvadratmeter. Under åren på gården har hon lärt sig att timra, mura, bygga fönster och slakta sin djur.
Här lever hon numera långt ifrån de bekvämligheter de flesta är vana vid att ha. Hennes hund värmer henne om natten och hemmet lyses upp av stearinljus.

Tidigare var hon en framgångsrik downhillåkare och jobbade som kock på fina restauranger som till exempel 28+. Numera odlar och levererar hon råvaror till Göteborgs restauranger.

Läs mer: Gabriella bor i skogen sedan 19 år
Populära reportage 2022
Bild: Jonas Lindstedt

Restaurangen som alla talar om – av helt fel anledning

I höstas besökte GP Hamnens restaurang och brasseri på Öckerö, en restaurang som det talas om på hemsidor som Tripadvisor, fast av fel skäl.

De tidigare besökarna har kommenterar maten, priserna och personalens bemötande, och orden är allt annat än vänliga.

När GP:s reporter och fotograf gjorde ett nedslag möttes de av en meny där priserna knappt syns, konstiga lappar och en ägare som filmade dem.

Läs mer: Alla talar om Hamnens restaurang på Öckerö – av helt fel skäl
Populära reportage 2022
Bild: Sanna Tedeborg

Christine festade på lustgas – behöver nu rullator för att gå

I början av året började Christine Svärd och hennes vänner att festa på lustgas, som har blivit en populär partydrog. Hon trodde att den var ofarlig för att den bland annat såldes på barer och inte är olaglig.

När hon i somras använde gasen för sista gången började hennes kropp mer eller mindre att lägga av. Armar och ben domnade bort och till slut kunde hon inte kontrollera dem.

Röntgen visade att hon fått ryggmärgsskador för att hon använt lustgas och att kroppens b12-vitamin var satt ur spel.

Hon blev sjukskriven, fick gå med rullator och rehabiliteringsträna två gånger om dagen.
”Jag önskar inte min värsta fiende det här”, sa Christine Svärd till GP i somras.

Läs mer: Christine festade på lustgas – behöver nu rullator för att gå
Populära reportage 2022
Bild: Leif R Jansson

Professorn om Putin: ”En isolerad paranoiker"

Vladimir Putin är en av världens just nu mest omskrivna personer på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

När Putin tog över Ryssland 1999 framställdes han som en person som ville ta landet närmare västvärlden. Genom åren har han mött kungligheter och världsledare runt om i världen – nu är han en av världens mest fruktade ledare.

Vem är mannen som startar krig, förbjuder skämtteckningar på kändisar och som det skämtas friskt om i sociala medier. Men som också styr ett land som förbjudit ”gaypropaganda”, det vill säga information kring hbtq-frågor.

”En isolerad paranoiker som omges av nickedockor” säger Kristian Gerner, professor emeritus i historia från Lund.

Läs mer: Professorn om Putin: “En isolerad paranoiker som omges av nickedockor”
Populära reportage 2022
Bild: Sara Johari

Anders dotter tog med sig barnen upp på tågspåret

Förra sommaren råkade Anders Nicklasson ut för en förälders värsta mardröm. Hans dotter tog livet av sig själv och sina två barn. De blev påkörda av ett tåg strax utanför Hässleholm.

Anders berättar att han och hustrun tidigt bestämde att de skulle fortsätta leva – och att han tror att det även är vad deras dotter hade velat.

– Hon visste att vi skulle klara oss. Hon ville inte att vi skulle sitta här och deppa och gråta, även fast vi såklart gör det. Det är tufft ibland och vi har fått tabletter mot ångest och sömntabletter.

Läs mer: Anders dotter och barnbarn dog på tågspåret
Populära reportage 2022
Bild: Anders Ylander

Tusentals indier flyttar till Göteborg: ”Kommer nya varje vecka”

De senaste åren har nästan 30 000 indier flyttat till Sverige, vilket gör dem till den största invandrargruppen bortsett från återvändande svenskar.

De flesta kommer för att studera på Chalmers eller arbeta inom it-sektorn.
I Göteborg anlitas de av Volvo, SKF och andra storföretag som har svårt att hitta rätt kompetens i Sverige.

Dhanya Mazhukada lockades av att ha ett meningsfullt jobb som gick att kombinera med familjeliv och fritidsaktiviteter. I Indien är det svårt.

– Där kan man behöva jobba sent på kvällarna och på helgerna om något händer. Här är arbetstiden åtta timmar och då måste man jobba strikt, men när arbetsdagen är slut är du helt ledig. Dessutom kan du be chefen om semester och föräldraledighet.

Läs mer:
Så blev indier den största invandringsgruppen i Göteborg
Populära reportage 2022
Bild: Paul Wennerholm

Miljonaffärerna bakom Darviks drömhus

Liberala toppolitikern Axel Darvik och hans vänner tilldelades en av Göteborgs mest attraktiva tomter på Södra Viktoriagatan.

För att vara aktuell för tomten fanns det krav, som att de som ville bygga skulle göra det i form av en så kallad byggemenskap. Det innebär att en grupp människor tillsammans planerar, låter bygga och sedan använder byggnaden.

Darvik och hans vänners vision var att bygga ett hus för fem familjer med omgående byggstart och med Axel Darvik i takvåningen.
I stället blev det tio lägenheter, varav hälften bjudits ut till försäljning för att möjliggöra bygget av politikerns försenade drömhus.

I dag är flera av de andra medtävlande kritiska till hur kommunen har hanterat frågan.

Läs mer: Miljonaffärerna bakom Darviks drömhus
Populära reportage 2022
Bild: Kollage GP

Dömda: 13 utpekade gängledare i Göteborg

GP har kartlagt 13 gängledare, utpekade av myndigheter, vars nätverk sätter skräck i Göteborgs förorter.
De 13 sitter inne för bland annat inblandning i mord, grova narkotikabrott och utpressning.

– Gängledare skulle jag karaktärisera som personer med goda ledaregenskaper. De har en förmåga att kunna hålla ihop en grupp av individer som har lätt att ta till våld, har problem med auktoriteter och massa annat i bagaget som gör att de är svåra att hantera, samt att de vill komma åt din ledarpost genom alla till buds stående medel, säger Amir Rostami, docent i kriminologi.


Läs mer: Dömda: 13 utpekade gängledare i Göteborg
Populära reportage 2022
Bild: Anna Tärnhuvud

Nadja kördes ihjäl – två av hennes söner tog på sig dådet

Nadja Blom var en fembarnsmamma som försökte göra egna val i livet.
– Jag har valt att gå vidare från ett dåligt förhållande och vill inte ha med någon av min före detta mans familj att göra. Jag har lämnat min man, men inte mina barn, sa hon i en video på Facebook i början av juli.

Men omvärlden accepterade inte hennes val. Sociala medier fylldes av hat och hot. I slutet av juli kördes hon ihjäl – och i bilen satt hennes egna söner.
För en hel värld blottlades den hederskultur Nadja Blom levde i.

Men mordet visade också hur djupt splittrade företrädare för den romska gruppen är i synen på i vilken grad hederskultur påverkar romer i Sverige.
I serien “Mordet som splittrar ett folk” har GP berättat om förhållanden för romer i Sverige i dag, om kritiker som tystas, om barnäktenskap och bristande skolgång.

Läs mer: Hennes dotter Nadja kördes ihjäl – två barnbarn misstänks för dådet
Populära reportage 2022
Bild: Robin Aron

Så mycket pengar behövs för att köpa en bostad i Göteborg

En bostadsrätt eller ett hus är troligen det dyraste köpet för många. Med tanke på hur priserna stigit under många år behövs en bra lön för att kunna köpa en egen bostad.

I siffror som Mäklarsamfundet har tagit fram, med hjälp av data från Svensk Mäklarstatistik beräknas den minsta lön som krävs för att få ett lån som möjliggör att man kan köpa en bostadsrätt i Göteborgs kommun.

För att till exempel kunna köpa en etta i kommunen, krävs en månadslön på 32 000 kronor. Ligger den i centrum behöver lönen vara 36 000 kronor.
Kontantinsatsen som krävs för ettan i kommunen, ligger på 311 534 kronor.

Läs mer: Så mycket behöver du tjäna för att köpa en bostad i Göteborg

LÄS MER:Lyxhusen som var till salu under 2022

LÄS MER:Lista: Här är årets bästa album 2022 enligt GP Kultur

LÄS MER:Guide: Göteborgs bästa restauranger med vegetarisk mat

LÄS MER:Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS