Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tillverkaren uppmanar: Gå till polisen!

Tillverkaren av Tena inkontinensskydd uppmanar alla som drabbas av nätbedragaren att vända sig till polisen. Varje år rapporterar också tio till tolv unga kvinnor att de utsatts för bedrägeri kopplat till mensskyddet Libresse.

Det är SCA Hygiene Products, med huvudkontor i Mölndal, som tillverkar produkter av varumärkena Tena och Libresse.

Att någon på falska grunder utger sig för att arbeta för Tena och söker produktutprovare på nätet har kommit till företagets kännedom den senaste veckan.

Tunde Oyedeji är kommunikationschef på SCA Hygiene Products.

– Vi tar givetvis starkt avstånd från detta och är mycket ledsna över att kvinnor och unga tjejer blir utnyttjade på det här sättet. Vi gör allt vi kan för att komma tillrätta med problemet och vi uppmanar alla att vara försiktiga på nätet, säger han.

Fenomenet är inte nytt för SCA.

– Vi såg det första gången 2009 och då var det mest via MSN man utnyttjade vårt produktnamn Libresse. Vi informerade ganska kraftigt om detta i annonser och pressmeddelanden under 2010 och det fick ner antalet fall. Men nu det senaste året har vi sett en tydlig ökning, främst genom facebook, säger Tunde Oyedeji.

Hur ni agerat i övrigt?

– Vi har haft ett bra samarbete med polisen regelbundet. Vi är även i kontakt med facebook och MSN för att stänga ner de konton som nätbedragaren använder. Vi kontaktar också de personer som kontaktat oss för att förmå dem att polisanmäla. Vi har också själva försökt kontakta den eller dem som står bakom dessa aktioner via deras konton, men det har inte lett till någonting.

Tänker ni gå ut och varna på nytt?

– De senaste veckorna har vi startat en intern grupp på SCA och jobbar mer aktivt med det här. Vi har funderat på om vi än en gång måste informera mer proaktivt. Nu den senaste veckan har vi fått veta att även vårt produktnamn Tena har använts. Som inkontinensskydd har det en helt annan målgrupp och då måste vi fundera på hur vi bäst informerar de personerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.