Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Johansson på Björlanda gård. Bild: Stefan Berg
Henrik Johansson på Björlanda gård. Bild: Stefan Berg

Till helgen kommer regn – men inte tillräckligt

Efter ett varmt veckoslut kommer helgen till sist bjuda på en hel del regn. Men det betyder inte att våra lokala bönder vågar ropa hej.
– Med tanke på torkan som har varit så kommer det mesta ändå bara rinna bort, säger Henrik Johansson från Björlanda Gård.

Hittills har vädergudarna inte bjudit på något klassiskt aprilväder direkt. Temperaturerna har legat över det normala och det har regnat mindre än vanligt.

Efter ett ovanligt varm veckoslut, med enstaka skurar, blir det dock ett annat läge till helgen.

– Ett omfattande regnområde drar in natten mot lördag. Sedan kommer det regna mer eller mindre till och med natten mot måndag, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Exakta mängder är i dagsläget svårt att sia om, men det ska röra sig om ihållande lätt till måttligt regnande, vilket innebär 5-10 millimeter totalt i helgen.

– Lokalt kan det säkert bli mer än så, upp emot 20-30 millimeter, säger Mikael Sjöstrand.

LÄS MER: Efter rekordtorkan - väderexperter hoppas på regn

Torr lera

Henrik Johansson är lantbrukare och äger Björlanda Gård. Med förra årets torka i färskt minne kollar han väderprognoserna minst 20 gånger om dagen.

– Med det facit i hand är man extremt orolig. Vi har inget förråd, vattennivån i bäckar och drag är väldigt låg. Vi i Göteborg är ganska vana vid att leran här är våt – det är den inte nu, säger Henrik Johansson.

Odlingssäsongen är ännu i sin linda och torkan har hittills inte ställt till några problem. Men för att betet till Björlanda Gårds kor ska hinna upp i tid måste det börja regna nu – och fortsätta. Nederbörd likt det som kommer i helgen – kort men intensivt – hinner jorden inte absorbera.

– Med tanke på torkan som har varit så kommer det mesta ändå bara rinna bort, säger Henrik Johansson.

Han är femte generationen på gården och har drivit den i 20 år, men skulle förra året upprepa sig kan årets säsong bli den sista.

– Det som hände 2018 kommer vi lida av i många år framåt. Allt blev inte bra för att det kom lite regn i september.

LÄS MER: LRF: Jordbruket står inför en kris

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.