I augusti i fjol avskrev Attunda tingsrätt målet om stämpling till terroristbrott. Den tidigare misstänkte 45-åringen får nu skadestånd för tiden i häkte.
I augusti i fjol avskrev Attunda tingsrätt målet om stämpling till terroristbrott. Den tidigare misstänkte 45-åringen får nu skadestånd för tiden i häkte. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tidigare terrormisstänkt man från Göteborg får skadestånd

En man i 45-årsåldern från Angered satt häktad i nio månader, misstänkt för stämpling till terroristbrott. Men i september 2021 hävdes häktningen, och förra sommaren lades utredningen ner.
Nu får den tidigare terrormisstänkte mannen 240 000 kronor i skadestånd av staten.

ANNONS
|

Det var i december 2020 som mannen greps på Arlanda efter en utlandsresa. Han hade då varit anhållen i frånvaro, misstänkt för stämpling till terroristbrott.

Enligt kammaråklagaren Hans-Jörgen Hanström, vid Riksenheten för säkerhetsmål, skulle brottet ha begåtts ”i Sverige med fullbordan i utlandet”.

Myndigheter i flera länder var involverade i ärendet, där ytterligare tre personer var misstänkta i Sverige. Mannen i 45-årsåldern, som vid tidpunkten för gripandet var bosatt i Angered, pekades av internationell media ut som hjärnan bakom planerna.

Förundersökningen nedlagd

Efter gripandet häktades mannen på sannolika skäl och ålades restriktioner.

Men misstankarna kunde inte beläggas i utredningen. I september 2021 hävdes häktningsbeslutet, förra sommaren lade åklagaren ner förundersökningen och i augusti i fjol avskrev Attunda tingsrätt ärendet helt.

ANNONS

Mannen, som är medborgare i ett afrikanskt land, begärde efter det sistnämnda beslutet ersättning för tiden i häkte via sin advokat.

240 000 kronor i skadestånd

Justitiekanslern har nu beviljat det, och ger honom 240 000 kronor i skadestånd för de nio månader som mannen spenderade i häkte, vilket nyhetsbyrån Siren först rapporterade.

”Sökanden har rätt till ersättning för det lidande som frihetsberövandet har inneburit”, skriver justitiekanslern.

Mannen får också något förhöjd ersättning, då han utöver frihetsberövandet varit ålagd restriktioner under en längre tid.

LÄS MER:Göteborgare häktad – misstänks för terroristbrott

LÄS MER:Pressen ökar – polisen måste visa resultat

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS