Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

När Volvo Lastvagnar visade den första helt eldrivna lastbilen in på Götaplatsen fick Ann-Sofie Hermansson, som då var kommunstyrelsens ordförande, ta plats bakom ratten. Bild: Thomas Johansson
När Volvo Lastvagnar visade den första helt eldrivna lastbilen in på Götaplatsen fick Ann-Sofie Hermansson, som då var kommunstyrelsens ordförande, ta plats bakom ratten. Bild: Thomas Johansson

Tidigare S-toppen söker jobb som lastbilschaufför

Från att styra en stad till att styra en lastbil. Nu har Ann-Sofie Hermansson tagit sikte på ett nytt yrkesliv – som lastbilschaufför.
– Signalen från partiet var tydlig, och då får man gilla läget. Då är detta ingen dålig lösning, säger hon.

Sedan hon tvingades bort från rollen som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg har Ann-Sofie Hermansson varit arbetslös. Nu står det klart att kommunstyrelsens förra ordförande söker jobb som lastbilschaufför, vilket även SVT Nyheter Väst har berättat om.

Planerna aviserade hon redan i en GP-intervju i våras, då hon berättade att hon redan börjat läsa platsannonser för lastbilschaufförer.

LÄS MER: Ann-Sofie Hermansson (S) gör comeback – i GP

Nyligen avslutade hon en 35-timmarskurs som säkrade det nödvändiga yrkesförarkompetensbeviset. C-körkort hade hon sedan tidigare.

– Vissa delar var lite krångliga. Lärarna var jätteduktiga och pedagogiska, men det är klart en del av de gamla grejerna, som att räkna ut tjänstevikt kontra lastvikt... Man får träna, säger hon.

Vilken typ av lastbilsjobb söker du? Man kan ju köra långväga eller i närområdet.

– Jag har sökt lite olika sorter, men jag vill nog gärna vara hemma. Men det är svårt att säga, det kanske dyker upp något helt annat man vill prova, säger Ann-Sofie Hermansson.

LÄS MER: Efter avgångskravet – nu kallar man till extra kongress

Inte haka sig fast

Ann-Sofie Hermanssons pappa körde också lastbil och själv har hon varit truckförare, samt kört motorcykel på fritiden. "Det är roligt att köra saker", som hon uttrycker det.

– Och rent krasst är många andra vägar stängda för mig. När partiet inte har förtroende för en längre, då kan man liksom inte haka sig fast där.

– Signalen från partiet var tydlig, och då får man gilla läget. Då är detta ingen dålig lösning, säger hon.

LÄS MER: Historien om Hermansson

Att helt lämna politiken bakom sig är dock inte aktuellt för Ann-Sofie Hermansson. Framöver blir engagemanget dock på fritidsbasis.

Vissa färdigheter från politiken tänker hon sig kan vara användbara i yrket som lastbilschaufför.

– Jag är ju en jävel på att bita ihop och gå till jobbet, säger hon och skrattar.

– Livet bjuder på en smäll ibland, men man får borsta av sig och ta sig an framtiden på ett annat sätt. Jag hade naturligtvis inte föreställt mig detta, men det är inte hela världen. Det är stor skillnad från att vara heltidspolitiker, men det är inget dåligt jobb.

LÄS MER: Spelet bakom avgångskravet på Ann-Sofie Hermansson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.