Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Anna Frahm, specialistundersköterska, vid drop-in-provtagningen för covid-19 i Angered. Bild: Meli Petersson Ellafi
Arkivbild. Anna Frahm, specialistundersköterska, vid drop-in-provtagningen för covid-19 i Angered. Bild: Meli Petersson Ellafi

Testchefen: Därför är det så långa väntetider på covidtest

Västra Götalandsregionen har den senaste veckan haft det högsta trycket för provtagning någonsin, vilket lett till långa svarstider och bortfall bland tester. På grund av bristen på testkit kan regionen inte heller längre erbjuda provtagning på Landvetter flygplats.
– Det är ett extremt högt tryck, säger Per Sikora, provtagningsansvarig i Västra Götalandsregionen.

I veckan meddelade Västra Götalandsregionen att smittspridningen av covid-19 har gjort att fler än någonsin tar PCR-prov. Brist på både testkit och labbkapacitet har försvårat läget för såväl vårdgivare som allmänheten vad gäller provtagning för covid 19.

LÄS MER: Så allvarligt är läget under den fjärde coronavågen

För att korta svarstiderna och erbjuda så många testkit som möjligt har regionen återupptagit flygningarna av prover till analyslabb i Tyskland, rekryterat mer personal till packningen av kit och förlängt arbetstiderna. Regionen valde även att tillfälligt pausa servicen med provtagning för invånare som reser in till ankomsthallen på Landvetter flygplats, något som P4 Göteborg var först med att rapportera om.

– För att kunna hålla jämn takt med personer med symtom på vårdcentraler så beslutade vi det. Det handlar om prioriteringar. Det här är inte personer med symtom, och vi måste ta hand om sjuka först och främst, säger Per Sikora, provtagningsansvarig i Västra Götalandsregionen.

Per Sikora är provtagningssamordnare i Västra Götaland. Bild: Privat
Per Sikora är provtagningssamordnare i Västra Götaland. Bild: Privat

För inresande till Landvetter innebär detta att man måste testa sig på vårdcentral istället. Samtidigt är trycket på vårdcentralerna högre än någonsin tidigare, säger Per Sikora.

– Provtagningen är extremt hög, vi har slagit rekord. I fredags fick vi in 25 000 covidtester, i somras hade vi runt sju tusen på en vecka.

LÄS MER: Därför kan fjärde vågen av corona nå toppen redan om någon vecka

Bortfall bland tester

Flera personer som GP varit i kontakt med har testat sig för covid-19 på vårdcentraler, men sedan fått misslyckade provsvar. Per Sikora säger att bortfallen inte har att göra med något större problem av att tester tappas bort och försvinner, utan att de inte hinner analyseras i tid.

– Sju dagar efter att provet tagits måste det analyseras, annars blir det automatiskt markerat som misslyckat. Det här är ett problem, men procentuellt är det ett väldigt litet problem. Det är 10 till 50 bortfall av 25 000 om dagen ungefär. Det är sånt som dyker upp när det blir så här högt tryck.

Den långa väntetiden på testsvar beror på en brist på personal på labben som analyserar proverna.

– Ibland får du ett prov som är tveksamt och som måste köras om flera gånger. Det plus att man får in mer prov än vad man får ut gör att man måste beta av mycket arbete över helgerna för att hinna ikapp. Jag avundas inte de som ska försöka prioritera vad som ska köras var, säger Per Sikora.

Hoppas hamna i fas

Från och med den här veckan kommer testerna kunna flygas direkt till Tyskland från Göteborg, i stället för att skickas till Arlanda först, vilket kommer spara tolv timmar per utskick.

– Vi jobbar på alla håll för att ta ner svarstiden, men det är ett extremt högt tryck. Vi har aldrig haft så mycket tryck någonsin tidigare, säger Per Sikora.

Han är hoppfull att regionen hamnar mer i fas i veckan, trots bristen på både tillgång till testkit och labbkapacitet.

– Det är fortfarande en brist på tester hos vårdcentraler, men vi har tagit höjd för att kunna erbjuda testkit trots det höga trycket. Vi hoppas att det kommer bli successivt bättre, med en brasklapp för att det beror på hur stort tryck på provtagningen är, säger Per Sikora.

LÄS MER: Äldreomsorg och socialtjänst larmar om hög sjukfrånvaro

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.