Terrorlarm i Göteborg hösten 2010

ANNONS
|

Det fanns, enligt polisen, ett bomhot i centrala Göteborg under helgen i oktober förra året. Framför allt gällde det Nordstan. Dagen efter, på lördagen greps flera personer i samma familj, i ett hus i Göteborg. Misstankarna kom från ett mobilsamtal där två av männen talat om något som misstänktes vara förberedelse till terrorbrott.

– Det var ett ord jag skulle ha nämnt i samtalet. Jag skulle träffa min brorson klockan åtta men jag var väldigt trött och hade huvudvärk. Jag sa att vi inte kunde träffas för mitt huvud exploderar i bitar. Det ordet tolkade de som att vi skulle spränga, sa en av de misstänkta männen till GP i höstas.

ANNONS

Hörde en okänd man

Misstankarna började med att en kvinna ringde till polisen i Göteborg och berättade att hennes syster hört en okänd man säga att han skulle lägga en bomb i "Femman" på lördag. Polismyndigheten i Västra Götaland beslutade att inleda en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. De begärde in uppgifter om teletrafiken för att hitta samtalet, vilket ledde till gripandet på morgonen den 30 oktober.

Gripandet kritiserades hårt och anmäldes av de misstänkta. Piketpolisen slog till tidigt på morgonen hemma hos en av personerna, beväpnade och maskerade. De bröt upp dörren och krossade fönster och barnen i familjerna blev vittnen till hur deras föräldrar tvingades ner till golvet av maskerade poliser som riktade vapen till dem.

Männen släpptes senare under helgen eftersom misstankarna inte var tillräckliga för häktning.

Senare avskrevs alla misstankar mot männen.

ANNONS