Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Terroristens mamma vill ta hand om sonen i hemmet

Den dömde terroristen Hassan Al-Mandlawi, 34, vägrar att äta och dricka inne på Sahlbergaanstalten där han avtjänar sitt livstidsstraff. Nu ska han ha lagts in på sjukhus. Detta enligt hans mamma som lämnat in en nådeansökan: "Jag själv tar hand om honom istället för att han blir återskickad till anstalten", skriver hon.

År 2016 dömdes Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan till fängelse på livstid för terroristbrott. Enligt både tingsrätten och hovrätten ska de ha deltagit i halshuggningen av två män utanför staden Aleppo i Syrien våren 2013.

Den starkaste bevisningen mot de två göteborgarna var tre filmsekvenser från händelsen där man såg hur männens huvuden avlägsnades med kniv. Trots detta har de båda nekat till brott.
– De är bland det mest förskräckliga jag sett under mina snart 30 år som åklagare. De två männen mördas på ett mycket bestialiskt sätt. De slaktas, sa chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström under hovrättsförhandlingen.

LÄS MER: Terroristen från Göteborg nekas resning

Nekades resning

Hassan al-Mandlawi ansökte om resning i våras men för en vecka sedan kom beskedet att Högsta domstolen nekar honom detta. Hans advokat ansåg att det kommit fram nya uppgifter med HD ansåg inte att det var tillräckligt för att pröva fallet ännu en gång: "Hassan Al-Mandlawi har inte visat någon omständighet som kan föranleda resning i målet", skriver HD i sitt beslut.

LÄS MER: Terrordömda göteborgarna döms igen

Nådeansökan

Nu har i stället Hassan Al-Mandlawis mamma lämnat in en ansökan om nåd. Ansökan kom till regeringskansliet två dagar efter HD:s beslut.
I nådeansökan framkommer att Hassan al-Mandlawi avtjänar sitt livstidsstraff på Sahlbergaanstalten.

Mamman skriver att sonen "har ett kort minne på grund av ett skott som träffade honom i huvudet" och att han "vägrar att äta eller dricka i anstalten". Mamman påstår att denna självsvält pågått i fyra månader. Nu ska det ha påverkat hans hälsa, skriver mamman. Den 24 oktober ska anstalten ha ringt Hassan al-Mandlawis anhöriga och berättat att han låg på sjukhus eftersom han inte åt.

Vill vårda honom hemma

Nu menar mamman till den dömde terroristen att han kan få "lite ömhet och medkänsla, som är brist att få i anstalten från väktare eller folk han inte känner".

Mamman fortsätter i nådeansökan: "Hassan behöver någon som står över hans huvud hela tiden och det är inget som personalen i anstalten har skyldighet till att bidra med. Därför jag ber och ansöker om nåd för att få kunna få min son hem, och att jag själv tar hand om honom istället för att han blir återskickad till anstalten. Jag är rädd om något händer honom när han går tillbaka till anstalten".

Så hanterar anstalten de som matvägrar

Heini Lindell är anstalts- och häkteschef på Salberga. Hon kan inte kommentera enskilda ärenden utan bara berätta vad som generellt gäller när en intagen matvägrar:
– Vi erbjuder mat och vätska och det gör vi regelbundet och alla måltider per dag. Sedan försöker personalen motivera den som matvägrar till att äta. Sedan följs det upp. Personalen antecknar vilket intag som varit per dag för mat och vätska och sedan får alla intagna naturligtvis fri tillgång till vatten, säger hon och fortsätter:
– Vi försöker att jobba för att man ska återuppta ätandet. Sedan följs personer som matvägrar av anstaltens sjukvårdspersonal. Man tittar på hälsotillstånd, det finns möjlighet att väga personen, och göra medicinska bedömningar. Om det är så att hälsotillståndet försämras kan vård på sjukhus bli aktuell. Bedömningen av det görs av vår sjukvårdspersonal.

Hälsotillståndet uppmärksammat

Under hela rättsprocessen uppmärksammades Hassan al-Mandlawis hälsotillstånd. Han ska ha en permanent hjärnskada och saknar skallben efter att ha blivit skjuten i huvudet under en vistelse i Turkiet 2013.
– Han kan säga sitt eget namn och sina barns namn. Men han har ingen minnesfunktion överhuvudtaget och han ger inget gensvar, ger mig inget att jobba vidare med. Han har en allvarlig hjärnskada och fungerar inte som en vanlig person, har hans advokat Lars Salkola sagt.

Men åklagaren menar att det finns bilder från en semesterresa i Malaysia 2015 där han sitter i en pool, äter själv, och även står upp. "De tillsammans med det senaste läkarintyget från våren 2015 tyder dock i viss mån på att Hassan Al-Mandlawis tillstånd har förbättrats något", skrev tingsrätten i sin dom.

Fotnot: Inledningsvis skrev GP att det var Hassan al-Mandlawis pappa som skickat in nådeansökan men det är alltså hans mamma som gjort det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.