Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Terroristanklagad inför rätta i dag

Riksdagsmannen Abdirisak Waberi (M) är facebookvän med den 22-årige göteborgare som i dag ställs inför rätta, anklagad för stämpling till terroristbrott.

- Det stämmer att han har gått på Römosseskolan. Men jag har inte haft kontakt med honom sedan han lämnade skolan. De som finns på min facebooksida är inte mina närmaste vänner. Jag har den för att nå ut politiskt., säger Abdirisak Waberi.

Han minns inget som var märkligt med hans före detta elev.

Själv berättar 22-åringen om hur han gick i Römosseskolan från tvåan till nian med inriktning på islamisk kunskap. Genom skolan erbjöds han att resa till Saudiarabien. När han kom därifrån efter två veckor hade han fått en inre frid och började mer och mer att be.

När han kom in på gymnasiet blev han än mer intresserad av religion. Den gav honom den frid som gjorde att han inte drogs med i kriminella kamraters aktiviteter. Han hade också planer på att söka in till ett college i Egypten för att studera koranen.

Det var i moskén i Rinkeby han träffade personer som talade om hur bra man kunde leva i Somalia under sharialagar. Det var därför han och hans familj ville emigrera. Men väl i Somalia blev han besviken på förhållandena.

Och framför allt förnekar han, liksom den medåtalade stockholmaren, att hans tro skulle ge honom rätt att genomföra självmordsattentat av det slag vice chefsåkklagare Agneta Hilding Qvarnström gör gällande. Tvärt om, som troende muslim skulle det föra honom till helvetet.

- Allt det där är bara skitsnack, säger han om al-shabaabs försök att övertyga självmordsbombare om att de blir martyrer och hamnar i paradiset.

- Det är ganska sjukt! Folk känner ju smärta.

Åklagaren försöker visa att de åtalade redan i Sverige planerat att utföra självmordsattentat. En stor del av bevismaterialet består av dokument, avlyssnade telefonsamtal och förhör där de åtalades tro och ideologi ägnas stort utrymme.

Abdirisak Waberi:

- Faran ligger inte att vara religiös eller tro på en ideologi över huvud taget. Faran är när man blir extrem och gör extrema saker på grund av sin religiösa eller politiska övertygelse. Annars finns det djupt troende människor som inte för den skull blir extremister.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.