Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT Nyhetsbyrån
Bild: TT Nyhetsbyrån

Terrordömd jihadist har återvänt till Sverige

Den svenske jihadisten Mirsad Bektasevic, som har bott i Göteborg och flera gånger dömts för terrorbrott, har släppts ur grekiskt fängelse. Det bekräftar UD.
– I ärendet du refererar till kan vi säga att mannen är frigiven, säger UD:s presskommunikatör Diana Qudhaib.

Mirsad Bektasevic är ett känt namn inom svenska jihadistkretsar och hans namn blev också känt för en större allmänhet när han, i januari 2016, greps på gränsen mellan Grekland och Turkiet tillsammans med en annan man med svensk koppling.

Bland deras tillhörigheter hittades utrustning i form av knivar och militärkläder samt kontanter. Grekisk polis misstänkte att Mirsad Bektasevic och hans reskamrat var på väg till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen Islamiska staten och de båda dömdes i grekisk domstol till 15 års fängelse.

LÄS MER: Terrorsvenskar döms till långa fängelsestraff

Släpptes flera år i förtid

De båda männen nekade till anklagelserna, senare sänktes också straffen. Påföljden för Mirsad Bektasevic ändrades till nio års fängelse.

Nu bekräftar UD att Bektasevic har släppts flera år i förtid, vilket SVT var först att rapportera om. Enligt SVT:s källor ska han efter frigivningen ha återvänt till Sverige.

När och varför han släppts kan UD inte svara på.

– Det är inte längre ett konsulärt ärende för utrikesförvaltningen. För vidare frågor om hans frigivning hänvisar vi till grekiska myndigheter, säger presskommunikatören Diana Qudhaib.

Poserade med vapen i Syrien

Bektasevic har tidigare synts posera med vapen i Syrien, där han ska ha stridit för en jihadistgrupp.

GP har varit i kontakt med Säpo som säger att de inte kommenterar enskilda ärenden.

– Jag kan bara uttala mig generellt om personer som återvänder från konfliktområden. Säkerhetspolisen har god kunskap kring personer som återvänder och vi har också nära samverkan med andra myndigheter som vi delger information. Polismyndigheten är en av dem, säger pressekreteraren Gabriel Wernstedt.

Ni har bra koll på den här typen av personer?

– Vi har god koll på personer som återvänder från konfliktområden.

Dömd för terrorbrott i Bosnien

Domen i Grekland var inte första gången som Mirsad Bektasevic dömts för terrorrelaterad brottslighet. Han dömdes till 15 års fängelse i Bosnien 2007, efter att polis två år tidigare gripit Bektasevic och en annan man i en räd där bland annat vapen, sprängmedel, ett bombbälte samt instruktioner för bombtillverkning beslagtogs.

Straffet sänktes senare till drygt åtta års fängelse och 2009 överfördes han, på egen begäran, till Sverige för att avtjäna resten av sitt straff. Han släpptes villkorligt 2011.

Mirsad Bektasevic kom till Sverige i mitten av 90-talet, växte upp i Kungälv och har under långa perioder varit folkbokförd i Göteborg. Bland annat har han varit skriven på samma adress som den svenske, och enligt uppgift numera döde, IS-terroristen Michael Skråmo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.