Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Teorin: ”Bombhot” i Olivedal var en missuppfattning

Larmet om bombhotet mot en vårdcentral ledde till en massiv insats. Polis, insatsstyrka och bombgruppen ryckte ut. Vårdcentralen utrymdes och brandmän evakuerade barn från en förskola. Men allt kan ha grundat sig i ett missförstånd.
– Jag tror att det hänger ihop med den stora oro som funnits i samband med Annedalsfallet. Det är inte klarlagt att det skett något hot över huvud taget, säger Anders Jonasson, förundersökningsledare på polisen.

Mitt under en stor polisinsats i Annedal, kopplad till explosionen två dagar tidigare, kom larmet. ”Explosion, överhängande risk”, stod att läsa i SOS Alarms beskrivning av vad som hänt.

– Grunden till våra uppgifter om ett hot är information som har inkommit till polisen via SOS Alarm, säger Anders Jonasson, som leder polisens utredning.

LÄS MER: Åklagaren: Så länge kan Mark Lorentzon varit död

Misstänkte koppling till Annedal

Den utpekade platsen var en vårdcentral på Vegagatan i Olivedal, en kilometer från den pågående insatsen. Poliskällor uppgav då för GP att man misstänkte en koppling till explosionen som skakade Annedal på tisdagen i förra veckan.

– Det har varit diskussioner om att det kunde ha kopplingar till Annedalsexplosionen, berättar nu Anders Jonasson.

”Kan ha varit en missuppfattning”

Mark Lorentzon, som var misstänkt och efterlyst för att ha orsakat explosionen i Annedal, hittades på onsdagen död vid Stenpiren i Göteborg. Hans kropp kan enligt åklagaren ha legat i vattnet uppemot en vecka.

LÄS MER: Förskolan utrymdes – föräldrar återförenades med sina barn

Därmed hamnar det påstådda bombhotet i ett nytt ljus. Nu säger sig polisen inte vara säkra på att något hot riktats mot vårdcentralen över huvud taget.

– I nuläget har vi teorin att det troligen varit en missuppfattning, att det är folk som hört en sak som sedan feltolkats, säger Anders Jonasson.

LÄS MER: Deras liv vävdes samman av skräckmorgonen

Ingen gripen eller misstänkt

Polisen startade en förundersökning gällande olaga hot mot grupp, i samband med att insatsen avblåstes förra torsdagen. Ingen har gripits eller misstänkts för brottet, som enligt polisen i princip ska vara färdighanterat.

– Vi jobbar fortfarande med ärendet. Men min uppfattning just nu är att det hela rör sig om en missuppfattning, säger Anders Jonasson.

LÄS MER: Viktor Mattsson försöker ta en dag i taget – en vecka efter explosionen

Exakt vilka uppgifter som SOS Alarm fått om ett eventuellt hot, och från vem, är fortfarande ett frågetecken.

Vårdcentralen nu öppen som vanligt

GP har sökt chefen som ansvarar för den aktuella vårdcentralen, som hänvisar till Västra Götalandsregionens kommunikatör.

”När det gäller detaljfrågor kring själva händelseförloppet så hänvisar vi dessa till polisen. Det vi kan säga är att vi utrymmer vårdcentralen med både personal och patienter efter samråd med polis på plats (..) Sedan i måndags är vårdcentralen öppen igen och all verksamhet är igång som vanligt” skriver Victor Friberg, kommunikatör, i ett mail till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.