Så här ska fasaden se ut efter ansiktslyftningen.
Så här ska fasaden se ut efter ansiktslyftningen.

Tellusgatan ska få rejält ansiktslyft

ANNONS
|

På måndagen tecknades kontraktet mellan Familjebostäder Göteborg och byggbolaget Serneke, för de nya ombyggnationerna på Tellusgatan. Sara Hamon, ombyggnadschef på Familjebostäder, berättar att huset har snart 50 år på nacken och säger att renoveringen kommer att vara långsiktig – så att huset ska kunna stå kvar i 50 år till.

–Vår vision är att renovera ett miljonprogram till den standard som är önskad av våra hyresgäster. Vi har ett långsiktigt tänk, det är viktigt att huset mår bra och att det ska kunna stå kvar minst lika länge till.

–Vi siktar på en vänlig renovering, med miljö och energi i fokus. Fastigheten har fuktproblem och håller på att passera sin livslängd. Man kan lappa ihop en byggnad till en viss gräns, men till slut måste man ta ett beslut, så vi bestämde att det var dags att renovera.

ANNONS

Det är mycket som kommer att byggas om. Hamon berättar att invändigt kommer gästerna kunna välja olika designlinjer på sina lägenheter, till exempel om ett nytt kök ska installeras. Utvändigt pågår en annan process, nämligen målet att minska husets energiförbrukning.

–Det är många saker som kommer byggas om, dels är det fasaden som ska bytas ut, nya fönster ska in, minskade köldbryggor på balkongen och ett nytt ventilationssystem. Vår tanke är att halvera energianvändningen vi har i dag.

Familjebostäder och Serneke planerar att erbjuda de boende i området arbete, praktik eller lärlingstjänst under ombyggnadstiden. Sara Hamon hävdar att Familjebostäder i vanliga fall brukar kunna erbjuda cirka två personer den här chansen, men att tack vare storleken på det här bygget, kommer platserna att öka.

–Familjebostäder arbetar med social hänsyn i alla våra projekt, men då detta är ett väldigt stort projekt har vi ställt krav på att få 19 personer allt som allt.

ANNONS