Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tegnell varnar för tufft läge i Göteborg

I Stockholm har de coronarelaterade dödsfallen börjat öka. Snart kan Göteborg vara i ett lika allvarligt läge.
– Kanske börjar stigningen i Göteborg någon gång i nästa vecka eller veckan därpå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Under onsdagen rapporterades 18 nya coronadödsfall från Stockholm. Mycket talar därmed för att dag noll – då kurvan börjar gå brant uppåt och mer drastiska åtgärder kan behövas – nu är nådd i och omkring huvudstaden.

Det kan också vara en föraning om vad som väntar i Göteborg om en vecka eller två, enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Väldigt mycket talar för att även Göteborg kommer att få fler fall och behöver jobba mer, det är nog rätt oundvikligt. Vi jobbar alla tillsammans för att försöka få det till så lite som möjligt, men att det kommer hända tror jag är helt klart. Sen hör jag från Göteborg att man har gjort väldigt mycket för att öka sin kapacitet inom hälso- och sjukvården. Det verkar väldigt bra. Jag tror att det finns en bra beredskap för att hantera det här på ett bra sätt i Göteborg.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Vid både Älvsjömässan i Stockholm och Östra sjukhuset i Göteborg har försvaret under veckan byggt upp fältsjukhus. Men att man i Göteborg gör det i ett tidigare skede i smittspridningen kommer inte att innebära några större fördelar, tror Anders Tegnell.

– Det är inte så att det har varit någon katastrof i Stockholm vad gäller den biten. Man har kunnat ta emot alla patienter som man har behövt ta emot. Men det är förstås mycket skönare att det finns på plats ordentligt, så att man inte behöver bygga platser allt eftersom folk kommer in. Då har man har möjlighet att planera ordentligt och se till att man har bra med personal på plats och så vidare.

LÄS MER: Militärens fältsjukhus är rest vid Östra sjukhuset

"Vi tror att Göteborg ligger en eller ett par veckor efter Stockholm i det här läget. Kanske börjar stigningen i Göteborg någon gång i nästa vecka eller veckan därpå" säger Statsepidemiolog Anders Tegnell. Bild: Nils Petter Nilsson
"Vi tror att Göteborg ligger en eller ett par veckor efter Stockholm i det här läget. Kanske börjar stigningen i Göteborg någon gång i nästa vecka eller veckan därpå" säger Statsepidemiolog Anders Tegnell. Bild: Nils Petter Nilsson

Dag noll i Göteborg kan komma snart

Coronavirusets framfart ser olika ut över olika städer och regioner i världen. På vissa platser går det väldigt fort, medan andra ställen har en långsammare spridning. Men vad det är som gör att Stockholm just nu är värre drabbat än Göteborg är inte en helt enkel fråga att svara på.

– Det är jättesvårt att veta. Det är sådant som många kommer att forska på i fortsättningen för att förstå. Kanske är det bara en tidsfaktor. Kanske kommer alla att drabbas lika mycket över tid, även om det inte verkar helt så. Om det beror på slump vet jag inte, säger han och fortsätter:

– I Stockholm har det nog en hel del att göra med det omfattande resandet under sportlovet när det var väldigt mycket spridning ute i Europa. Vi hittade väldigt många och lyckades bromsa ner det hela, men uppenbarligen så var det många fler ändå. Sådant kan förstås spela in. Det gör att man får en väldigt dramatisk utveckling i vissa delar, men en mer långsam utveckling i andra delar.

När du tror du att Göteborg når dag noll?

– Det är jättesvårt att veta. Vi tror att Göteborg ligger en eller ett par veckor efter Stockholm i det här läget. Kanske börjar stigningen i Göteborg någon gång i nästa vecka eller veckan därpå. Vi får se.

LÄS MER: Regeringen förbjuder sammankomster över 50 personer

Kurvan som högst dag 80

Enligt Folkhälsomyndighetens öppna prognoser väntas det bli som svårast under dag 80. Då beräknas närmare 700 slutenvårdsplatser behövas i Västra Götalandsregionen, och strax över 200 platser inom intensivvården.

Enligt modellen inträffar det datumet i mitten av juni. Men Anders Tegnell betonar att det handlar om väldigt öppna prognoser som anpassas efterhand.

Hur det kommer att påverka inskränkningarna i människors vanliga liv i sommar, som möjligheten att gå på stora sportevenemang och stora konserter på Ullevi, vill han inte spekulera i

– Jag tror inte att vi ska göra prognoser så långt fram. Det beror väldigt mycket på vad som händer den närmsta månaden i utvecklingen. Efter det så kan vi möjligen börja diskutera vad som kommer hända under sommaren. Vi tror fortfarande starkt på att det kommer att minska under sommaren. Men om det minskar så mycket så att man tycker att man kan ha den typen av stora konserter får vi se då. Vi tar några veckor i taget.

LÄS MER: Ingen dramatisk ökning av coronafall i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.