Anders Tegnell, statsepidemiolog vid torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten. Bild: Lars Schröder/TT

Tegnell skeptisk till tester av virus i avloppsvattnet

Avloppsvattnet i Göteborg innehåller rekordstora mängder coronavirus. Mätresultaten beskrivs av Sahlgrenska som en viktig parameter för vårdplanering. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det oklart vad testerna faktiskt säger.
– Vi har inte någon som helst möjlighet att översätta det till vad vi vet om nivåerna i samhället, säger han.

ANNONS
|

GP kunde igår berätta att halten coronavirus i Göteborgs avloppsvatten är 60 gånger högre nu jämfört med toppnoteringen från i våras.

– Det har exploderat och är galet mycket – jag får ont i magen när jag tänker på hur jul och nyår kan bli, sa Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin till GP under gårdagen.

Professor Heléne Norder vid Sahlgrenskas akademi oroas över den kraftiga ökningen så nära jul och nyår.
Professor Heléne Norder vid Sahlgrenskas akademi oroas över den kraftiga ökningen så nära jul och nyår. Bild: Thomas Johansson

LÄS MER:Kungen om pandemin: "Vi har misslyckats"

Används i planeringen

Sahlgrenska Universitetssjukhuset menar att kopplingen mellan ökad förekomst i avloppsvatten, en ökad smittspridning och i nästa skede ett ökat vårdbehov är tydlig. Mätningarna beskrivs som ”en viktig parameter i vår planering” av Per Albertsson, samordnare för SU:s pandemigrupp.

Frågan om tester av avloppsvattnet togs upp på Folkhälsomyndighetens digitala presskonferens på torsdagen. Statsepidemiolog Anders Tegnell menade då att det är osäkert vad testerna faktiskt kan förmedla om smittläget i samhället.

ANNONS

LÄS MER:Fem sätt att ta reda på din blodgrupp – kan minska risk att smittas av corona

– Det är en metod som kan bli jätteintressant när man validerat den bättre. Men vi har inte någon som helst möjlighet att översätta de nivåerna till nivåerna i samhället, sa Anders Tegnell.

Vad menar du att de här testerna kan, eller inte kan, berätta?

– De kan uppenbarligen berätta om det finns en spridning av covid-19 i samhället över huvud taget. Det kan vara intressant när man inte haft spridning på ett tag och sedan ser att det är på väg tillbaka, om den signalen kommer innan andra signaler. Men det vet vi inte än, säger han.

LÄS MER:Oron en vecka före jul – efter stora ökningen av corona i Västra Götalands kommuner

Trots att Anders Tegnell inte ger mycket för mätmetoden i dagsläget har han ingen bestämd uppfattning om det faktum att Sahlgrenska använder mätresultaten för att planera hur verksamheten ska arbeta med pandemin.

– Jag vet inte. Det är möjligt att de har bättre data på lokal nivå än vi har sett hittills. Det är en fråga som får ställas till dem, säger han.

Mätningarna under hösten visar på att halten virus i avloppet började öka under decembers första vecka. Förra veckan (vecka 50) steg sedan virusnivån i våldsam takt. Virusmängden vecka 50 var 100 gånger högre jämfört med vecka 49.

LÄS MER:Vaccinering mot corona i Sverige kan starta 27 december

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS