Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Överläkaren Lars-Olof Larsson bygger tillsammans med sjuksköterskorna Gunilla, Myriam och övrig personal upp en ny turberkulosmottagning i Angered.

TBC-mottagning öppnades i Angered

Nu öppnar den första tuberkulosmottagningen i Sverige på 50 år. Och det i Angered.

Två trappor upp i tegelhuset på Triörgatan möts vi av ett festligt mingel med pommac och snittar. Stora orkidéer inslagna i plast överräcks till vårdenhetschefen. Läkare och sjuksköterskor i arbetskläder står i klungor och pratar med enhetschefer och politiskt ansvariga.

Snart är Angereds nya tuberkulosmottagning invigd. Tanken är att förebygga, finna och behandla turberkulos. Besökare som befaras vara smittbärare har en egen entré.

– När världen kommer till Göteborg sprids tuberkulosen på Hisingen och inte i Hovås, säger överläkaren Lars-Olof Larsson som tillsammans med en specialrekryterad stab inklusive kurator, tolk och dietist kommer att driva verksamheten på Angereds Närsjukhus.

Människor som bor tätt tillsammans i socialt utsatta områden löper högre risk än genomsnittet att drabbas av den dödliga sjukdomen tbc, tuberkulos. Det gäller även papperslösa och asylsökande, inte minst ensamkommande flyktingbarn.

– Vården här kommer att vara gratis för dem som har symptom, enligt smittsskyddslagen, säger Lars-Olof Larsson. Mottagningen kommer också att samarbeta med Rosengrenska stiftelsen i Göteborg som erbjuder vård till papperslösa.

– Sjukhus är för många förknippat med angiveri, och då är det viktigt att vi berättar om vår sekretess. Vi är inte angivare, vi vare sig vill eller får berätta om de patienter vi vårdar här.

Flerspråkig personal

Myriam, sjuksköterska från Colombia och nyrekryterad till mottagningen, berättar att patienterna slappnar av när de möts av personal som talar fler språk än svenska:

– Jag frågar dem om de kommit i kontakt med sjukdomen tidigare. Vi letar både latent tuberkulos, och kan ge förebyggande medicin i de fallen, och behandlar redan insjuknade.

Vid allvarlig smittorisk använder hon och de andra särskilt tättslutande andningsskydd.

Personalen på mottagningen kommer att arbeta utåtriktat och uppsökande med hjälp av mobila team. Kliniken vill också satsa på kompetensutveckling och forskning om tbc.

Våren 2015 står ett helt nybyggt hus klart ett stenkast från nuvarande lokaler, dit mottagningen och övrig verksamhet då flyttar.

– Tuberkulos är något de flesta mest läst om i böcker, och tror är utrotat. En sjukdom som inte längre finns, eller är försumbar. Hur många vet ens om att det är Världs-tbc-dagen i dag? frågar Endrick Schubert (S), styrelseordförande för Angereds Närsjukhus retoriskt i sitt invigningstal.

Samtidigt har en förändring skett under senare år, konstaterar han. I Västra Götalandsregionen upptäcks 120-130 nya fall per år, 75 av dem i Göteborg.

– Även om Sverige har oerhört låga siffror jämfört med övriga världen måste vi nu i högre utsträckning tampas med den här infektionssjukdomen.

Fakta: Detta är tuberkulos

En infektionssjukdom orsakad av tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculosis. Kan vara latent eller aktiv.

Symptom: hosta med blodigt slem, feber, viktförlust, nattliga svettningar.

Smittar via luften. Kan också spridas genom kött och mjölk från infekterade djur.

Drabbar framförallt lungorna, men kan även angripa exempelvis centrala nervsystemet, könsorganen, huden eller skelettet.

Spridning :I Västra Götalandsregionen upptäcks 120-130 nya fall per år, 75 av dem i Göteborg. Antal nya fall totalt i Sverige årligen är 650. En tredjedel av världens befolkning beräknas vara smittad, och enligt WHO rapporteras ca 9 miljoner nya sjukdomsfall av tuberkulos varje år.

Årligen dör runt 1,4 miljoner människor av tuberkulos.

Fakta: Premiär för ny TBC-mottagning

Vad: Ny tuberkulosmottagning

Var: Triörgatan 2, Angered

När: invigdes under måndagen, på Världs-tbc-dagen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.