Josef är en av dem som hört av sig till GP efter vår serie om sexhandel. Han reagerar starkt på Erik Nords, polischef i Storgöteborg, uttalande om att det inte är aktuellt med en särskild prostitutionsgrupp i Göteborg.
I ett mail till GP skriver Josef: "Frågan om flickorna som eskorteras av oss taxiförare borde sättas direkt i knät på polischef Erik Nord. Han säger att det inte kommer att bli aktuellt med en prostitutionsgrupp i Göteborg inom en överskådlig framtid."
Josef kör taxi under eftermiddagar och nätter för Taxi Göteborg. Taxikedjan ingår i nätverket Taxi against trafficking och har ett samarbete med Real Stars, en organisation som arbetar mot trafficking. Det betyder att Taxi Göteborgs förare fått information om hur de ska agera om de ser något de bedömer kan vara fråga om människohandel.
Josef berättar att han vid olika tillfällen träffat på misstänkt trafficking. Han har då följt de instruktioner han och de andra förarna fått och vänt sig till polisen. Men polisens rutiner fungerar inte i praktiken, menar han.
– När jag kontaktade polisen var det ingen som visste vem som hade ansvar för frågan om vare sig trafficking eller prostitution, säger han. Flera anställda inom polisen föreslog att jag skulle ringa och göra en allmän anmälan. Deras kommentar var att polisen är överbelastade med jobb.
– Till slut lotsade ett nätverk mot trafficking mig till rätt person inom polisen. Väl där förstod jag att det här inte var en prioriterad fråga. De hade inte tid att ta tag i mitt tips.
Josefs erfarenhet är att hans iakttagelser fastnar i systemet. Det gör honom frustrerad och upprörd: "Man möter de stora fula fiskarna som står bakom sexhandeln, men inget händer".
Har gett upp
Nu har han gett upp och kommer inte att tipsa polisen igen, säger han.
– Någonstans går rimlighetens gräns mellan att fortsätta anmäla för vad som ändå hamnar i en hög av olösta fall. Det är inga dunungar till män som följer flickorna till min bil. Efter en kylslagen kram på trottoaren sätter sig en flicka från östra Europa i bilen och jag kör henne till ett arbetspass i Göteborgs glädjekvarter. Det är den här sortens anmälningar som polisen lägger på hög, skriver Josef i sitt mail.
Petra Kling, chef över kommunikation, marknadsföring och försäljning på Taxi Göteborg, säger att det är allvarligt om förare upplever att det inte är någon idé att polisanmäla.
– Jag ska ta med mig det han berättar och föra vidare det till polisen. Det låter inte bra, säger hon.
Enligt Petra Kling finns det andra förare som lämnat tips där polisen gått in och agerat, men hon har även hört om de som blivit rundskickade när kontaktat polisen.
Polischefen ber om ursäkt
Så får det inte gå till, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, och vill genom GP framföra sin ursäkt till Josef.
– Han kan ringa mig till mig om ingen annan tar emot hans tips, säger Erik Nord. Den som ringer ska självklart bli väl omhändertagen. Och för människohandel har vi en särskild grupp. De är beroende av att få in tips.
– Vi brukar kunna ta emot konkreta tips på ett bra sätt – men jag vet också fall där det inte skett. Jag hoppas Josef hör av sig igen så att vi kan reparera det.
Vad säger du om den frustration det väcker hos den som kontaktar polisen?
– Jag har förståelse för det. Men vi kan inte med självklarhet släppa allt vi har för händerna om det är tips av mer generell karaktär. Vi står inte och väntar med insatser, men när det krävs prioriteringar har vi en tydlig struktur som ska följas. Unga och utsatta ska prioriteras. Sen kan det också komma att kräva stora spaningsinsatser och hamna i konkurrens med allt annat.
Sexhandel nonchaleras
Andra som hört av sig till GP vittnar om hur det blundas för problemet på olika nivåer i samhället. Det handlar bland annat om att ansvariga på olika vandrarhem nonchalerat att sexhandel pågått, trots att det varit uppenbart.
Fotnot: Taxiföraren, som vi här kallar Josef, vill av säkerhetsskäl vara anonym och heter i verkligheten något annat.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.