Taubesedeln snart i våra plånböcker

ANNONS
|

Om en dryg månad får vi fyra nya sedlar och en ny valör. På onsdagen visades den nya 50-lappen upp på Evert Taubes värld, till tonerna av Sjösala vals.

Lyckan den bor ej i oxar eller kor, och den går heller inte att köpa för pengar, sjöng Evert Taube i sången om Samborombon. Nu finns han själv på en peng - 50-lappen.

Riksbankens vice vd Henry Ohlsson presenterade sedeln och passade på att bedyra sin egen beundran för Taube och Västkusten.

– Jag har tillbringat många somrar på Tjörnekalv. Där vilar jag, finner ro och ibland plockar jag fram gitarren och spelar Inbjudan till Bohuslän, sa Henry Ohlsson.

ANNONS

I oktober ska de nya 20-, 50-, 200- och 500-kronorssedlarna börja användas. De gamla blir ogiltiga 30 juni nästa år. I oktober 2016 kommer tre nya mynt (1 kr, 2 kr och 5 kr) samt 100- och 1000-kronorssedel. Även de gamla blir ogiltiga nio månader senare.

– Det rör sig om 1,7 miljarder mynt, så alla ni som har mynt hemma, gör er av med dem redan nu, sa Henry Ohlsson.

På plats vid presentationen var även Taubeforskaren David Antin och Everts barnbarn Maria Taube.

– Det blir nog många Taubekonserter framöver som kommer kosta en Evert. Så det hade kanske varit bättre med 200-lappen, skojade David Antin.

Maria Taube berättade om sin morfars lite vimsiga syn på pengar och läste en strof ur Sjösala vals:

"Rönnerdahl är gammal men han dansar ändå, Rönnerdahl är gammal och har ont om sekiner... Sällan får han rasta, han får slita för två. Hur han klarar skivan kan ingen förstå."

– 50 kronor kan tyckas lite, men det är mycket för en del personer, sa Maria Taube och bjöd sedan upp en trubadur på scenen som spelade nämnda sång.

ANNONS

Arbetet med att ta fram nya sedlar och mynt började 2010. Dels ville Riksbanken uppdatera säkerheten på sedlarna för att motverka förfalskning, dels införa nya valörer och göra mynten lättare. De nya sedlarna har tagits fram i samråd med synskadade, för att göra sedelanvändandet enklare för den som inte ser vad det står. De nya mynten blir lättare och dessutom nickelfria, av hänsyn till landets alla nickelallergiker.

50-kronorssedelns framsida pryds av ett porträtt av Evert Taube samt noter ur Så länge skutan kan gå. På baksidan finns en landskapsbild från Bohuslän, en fyr, en hällristning, en kartbild och Bohusläns landskapsblomma vildkaprifol.

Bo Widell, pensionär från Riksbanken, deltog vid sedelpresentationen av nyfikenhet.

- 50-lappen är faktiskt min favorit. Den känns väldigt proffsig, löd hans omdöme.

Fakta: Nya sedlar

ANNONS

2010 bestämdes att sedlarna och mynten skulle göra om. Dels för att uppdatera säkerheten och göra sedlarna svårare att förfalska. Man tyckte också att de gamla mynten var stora och tunga. De nya blir hälften så stora. Dessutom kommer de inte längre innehålla nickel.

Det tillkommer också nya valörer: 2-krona och 200-sedel. Personerna ska bland annat ha kulturell förankring, varit verksamma i modern tid och representera olika delad av landet.

20, 50, 200 och 1000-lappen kommer i oktober i år.

De gamla blir ogiltiga 30 juni 2016.

100- och 500-lappen kommer i oktober 2016. De gamla blir ogiltiga 30 juni 2017.

Efter det datumet kan man fortfarande göra sig av med dem, men inte handla med dem.

Alla sedlar ställs ut på Evert Taubes värld ett par veckor framöver för allmänheten att beskåda.

ANNONS