Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Taremark dömd för grovt tjänstefel

Den psykiskt funktionshindrade mannens fastighet såldes för rena reapriset. Förra kommunalrådet Hans Taremark har nu dömts till villkorlig dom.

Moderaten Hans Taremark var i många år den ledande politikern i Öckerö kommun. Han var också kommunens överförmyndare. I en uppmärksammad rättegång anklagades Hans Taremark för att han medverkat till att lura av en psykiskt funktionshindrad man hans hus på Fotö.

När affären genomfördes för tio år sedan var taxeringsvärdet 302 000 kronor. På marknaden värderades huset till det dubbla. I dag är marknadsvärdet omkring 2,5 miljoner kronor.

Den funktionshindrade mannen är i dag 58 år gammal. Köparen var hans 43-årige fosterbror, som också varit god man åt 58-åringen.

43-åringen köpte huset för 246 700 kronor och affären sköttes av en 63-årig kvinna. Hon utsågs till ny god man av överförmyndaren Hans Taremark. Taremark åtalades för grov trolöshet mot huvudman alternativt grovt tjänstefel. Kvinnan för grov trolöshet mot huvudman.

Vid förhandlingen i Göteborgs tingsrätt förnekade båda brott. De hävdade att haft 58-åringens bästa för ögonen.

Påföljden för grov trolöshet är fängelse från sex månader upp till sex år. Men åklagaren James von Reis antydde redan under rättegången att det knappast var aktuellt med fängelse.

- Rättegången hålls lång tid efter brottet och jag talar inte om så stränga påföljder, sa James von Reis. Här handlar det mer om vad en god man får göra och inte göra.

Taremark döms till villkorlig dom för grovt tjänstefel. Den 63-åriga kvinnan dömdes till villkorlig dom för trolöshet mot huvudman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.