Tar ut överpris för vård

ANNONS
|

Sjukvårdskansliet har granskat 130000 patientbesök hos de 66 privatläkare i Göteborgsområdet som arbetar efter den så kallade nationella taxan. Det är alltså de läkare som inte är anslutna till VG primärvård.

Granskningen avslöjar att läkarna redovisar väldigt få enkla besök. Ersättningen för dem är betydligt lägre än för ett så kallat normalbesök. För till exempel invärtesmedicin är ersättningen för ett enkelt besök, som kan vara till exempel ett kort återbesök, 235 kronor. För ett normalbesök har läkaren rätt att ta ut 735 kronor.

–Vi har bara funnit cirka 1 000 enkla besök av totalt 130 000, alltså inte ens en procent. Samtidigt visar granskningen att ett stort antal patienter har många besök hos samma läkare varje år. Vi frågar oss om alla dessa besök är normalbesök. Det är knappast rimligt, säger Ulf Andreasson vid sjukvårdskansliet.

ANNONS

Exakt hur stor andel som borde vara så kallade enkla besök kan inte Ulf Andreasson svara på, men and­ra beräkningar visar att åtminstone tio procent av patienterna gör så kallade enkla besök.

Det skulle betyda att de granskade privatläkarna totalt fått ut 6,5 miljoner kronor för mycket. Skulle det handla om 20 procent av besöken som är enkla har läkarna tagit ut 12,5 miljoner för mycket.

–Vi har krävt skriftliga förklaringar av några läkare och har haft fyra möten med läkare. Det är bara en av de 66 läkarna som vägrat låta oss granska journaler eller tala med oss. Den läkaren är avstängd från all ersättning sedan några månader.

Regionen tar inte till några andra sanktioner i dag trots att frågan varit aktuell tidigare. Enligt Ulf Andreasson ska sjukvårdskansliet nu gå vidare och i år noggrannare granska hur läkarna debiterar sina besök.

–Vi har numera möjlighet att granska privatläkarnas journaler för att se vilka besök och hur många de haft.

Ulf Andreasson förklarar att syftet inte är att spara pengar utan att se till att allt går rätt till. Det finns klara regler för när man har rätt att ut ersättning för normalbesök respektive för ett enkelt besök.

ANNONS

Privatläkarföreningen i Göteborg förstår inte alls varför man tar upp det här och hävdar att reglerna om enkla besök och normalbesök måste ändras.

–De är 17 år gamla och tillkom i en tid då läkare jobbade på ett helt annat sätt än idag, säger föreningens ordförande Charlotte Barouma. Vi har inget emot granskning, men faktum är att de enkla besöken blir mycket få. Dessa redovisar läkarna nämligen inte alls, utan de jobbar istället gratis den tiden. Sedan undrar vi givetvis varför inte den offentliga vården granskas på samma sätt som våra medlemmar.

Normalarvode: Läkarnas vårdinsatser skall uppgå till minst ett angivet antal minuter. Tidskravet gäller mellan 20 och 50 minuter per besök beroende på läkarens specialitet. Läkarbesöket skall dessutom omfatta patientens egen redogörelse för sin sjukdom, samt läkarens bedömning och rådgivning eller information och behandling.

Enkelt arvode: För enklare undersökningar, behandlingar eller rådgivning som utförs av läkare eller under dennes överinseende.

Särskilt arvode: Utgår för särskilt tids- eller kostnadskrävande åtgärder.

Patientavgifterna som är 200 eller 300 kronor ingår inte i beräkningarna.

Källa: Förordningen om läkarvårdsersättning (FOL)

ANNONS