Tar kläderna till skydd i skogen

Pauline Forsberg uppmanar sönerna att skydda sig mot fästingar med långbyxor, medan Rickard Nilsson tog det säkra före det osäkra och vaccinerade sig och döttrarna mot TBE.

ANNONS
|

–Vi var och tog den andra sprutan för någon månad sedan, så jag hoppas att vi har skydd nu, säger Rickard Nilsson från Önnered.

Han är ute och går i Sisjöns friluftsområde med döttrarna Felicia, 2, och Cornelia, 5. Rickard Nilsson säger att han känner till att TBE-fall rapporterades från området förra året, men det var inte det som gjorde att han valde vaccinering. De är inte så mycket vid Sisjön.

–Men Cornelia är mycket för att vara ute i skogen och plocka blåbär, säger han medan femåringen hoppar upp bland blåbärsriset bredvid motionsslingan.

Rickard Nilsson berättar att han börjat fundera på TBE-vaccin när han sett information om det i samband med resevaccination. När hans bror flyttade ner från Stockholm, där TBE funnits länge, och berättade om sjukdomen var det ingenting att tveka på längre.

ANNONS

–Sjukdomen finns inte hemma hos oss än, men vi vill ju inte vara först i Önnered med att upptäcka TBE, säger han.

Vaccinationen kostade en del, säger Rickard Nilsson. Första året tas sprutorna i två omgångar med några månader emellan. Det blir totalt sex sprutor för honom och döttrarna.

–Och varje spruta går på ungefär 300 kronor, så det klart att det blir en del pengar. Men det får det vara värt, säger Rickard Nilsson.

LÄS OCKSÅ: Perfekt väder för fästingar

Längre upp i skogen sitter Pauline Forsberg på huk i blåbärsriset. Hon är där med sönerna Sixten, 8, och Elis, 5, för att plocka ingredienserna till en paj. Även hon har hört talas om TBE-fallen i området, men tänker inte så mycket på det.

–Jag säger åt pojkarna att de ska ha långbyxor och stövlar när vi går i skogen, säger Pauline Forsberg som bor i Högsbo.

–Men idag blev det visst inga stövlar. Ett rätt av två, säger hon efter en snabbkoll på sönernas klädsel

.

Pauline Forsberg säger att hon inte tänkt särskilt mycket på TBE-vaccinering.

–Men om vi hade haft sommarstuga tror jag att jag hade tänkt annorlunda, säger hon och fortsätter:

ANNONS

–När vi besöker vänner på landet brukar jag vara väldigt noga med att kolla så pojkarna inte har några fästingar på sig.

Isabella Daehli är ute och går med den sydafrikanska mastiffen Lea. Hon upplever att det är mycket mer fästingar i år än tidigare, men att vaccinera sig mot TBE har hon inte funderat på.

–Jag är lite skeptisk till vaccinationer. Ibland tror jag att de kan göra mer skada än nytta, säger hon.

Fakta: TBE-skydd

Vaccination:

  1. Grundvaccineringen består av två sprutor (tre om du är äldre än 60 år) som tas med några månaders mellanrum inför fästingsäsongen. Där­efter behövs ännu en dos inom ett år.
  2. Detta skydd räcker i tre år, varpå du behöver fylla på med en spruta till.
  3. Därefter behövs en påfyllnadsdos vart femte år.

Klädselråd i naturen:

  1. Långbyxor och stövlar. Skjorta eller tröja nedstoppad i byxorna, då fästingarna kryper uppåt i jakt på naken hud.

Källor: 1177, Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet

ANNONS